Горещи новини

Международен ден за почитане на паметта на жертвите на робството и търговията с роби

-8:59-Razloginfo.com

Днес е Международният ден за почитане на паметта на жертвите на робството и търговията с роби. Той се чества официално от 2008 г. с решение на ООН.

Този ден дава възможност и да се повиши информираността за опасностите от расизма и предразсъдъците. През периода от XVI до XIX в. между 15 и 17 милиона африкански мъже, жени и деца са били транспортирани против волята им отвъд Атлантика в Америка. Милиони са загинали още по време на пътуването.Търговията с роби е разглеждана като едно от най-зверските нарушения на правата на човек. Експерти твърдят, че ефектите от тази търговия се усещат и до днес в икономиките на някои африкански държави.

Робството е премахнато официално на 1 февруари 1865 г., в резултат на приемането на тринадесетата поправка към Конституцията на САЩ. Днешният ден е повод да бъдат разгледани причините, последствията и поуките, които може да се направят от случилото се в исторически план.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!