Горещи новини

Медведев: Русия ще доставя храни само на приятелски страни и то срещу рубли

| 15:39

Русия ще доставя храни и селскостопански култури само на приятелски страни срещу рубли и национални валути. Това съобщи заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя Telegram канал, цитиран от ТАСС.„Ще доставяме храна и селскостопански култури само на нашите приятели (за щастие имаме много от тях и те изобщо не са в Европа и не са и в Северна Америка). Ще продаваме както за рубли, така и за националната им валута в договорени пропорции,“, написа политикът. „Ние няма да доставяме нашите продукти и селскостопански продукти на нашите неприятели и няма да купуваме нищо от тях.“

В същото време Медведев подчерта, че въпреки че Русия не купува редица западни хранителни продукти от 2014 г., „списъкът със забранени за внос продукти може да бъде разширен още“.

Припомняме, че още през 2014 година след налагането на санкции от ЕС на Русия заради анексията на Крим и военните действия в Донбас, Москва забрани вносът на повечето хранителни продукти от ЕС и тази забрана е в сила и до днес.

Москва е един от основните износители на зърнени култури в света – най-вече пшеница, но и ръж и царевица, както и на растителни масла. След началото на руската инвазия в Украйна възникнаха опасения за продоволствена криза в световен мащаб заради невъзможността на Украйна да изнася същите тези продукти заради военните действия, които осен всичко друго блокират черноморските пристанища. Също така се появиха опасения, че ще има проблеми с доставките от Русия и ето, че те се оказват основателни.

Още преди руското нахлуване в Украйна започна повишение на цените на енергоносителите, а с това и на много други продукти и особено на торовете, за чието производство е необходим природен газ. Това предизвика допълнителни опасения за реколтата и добивите в световен мащаб.

Вчера Министерството на финансите на САЩ извади селскостопанските торове от списъка на стоки забранени за внос от Русия, но засега не ясно дали Русия планира да изнася торове за Съединените щати. Износа на калий в Беларус, който е една от основните съставки на торове, също е предмет на санкции.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!