Горещи новини

Мегаскандал! „Модерна“ съди „Пфайзер“ и „Бионтех“

| 18:37

Американската технологична компания „Модерна“ съобщи, че е подала съдебен иск срещу конкурентите си от „Пфайзер“ и „Бионтех“ за нарушение на патент при разработването на първата ваксина срещу COVID-19, одобрена в Съединените щати.Исковете са подадени в окръжния съд на САЩ в Масачузетс и в регионалния съд в Дюселдорф, Германия, и поставят началото на сблъсък между водещите производители на ваксините срещу Covid-19, които са ключов инструмент в борбата с болестта.

Американската технологична компания твърди, че „Пфайзер“ и „Биотентех“ са копирали технология, разработена от нея години преди пандемията.

„Завеждаме тези дела, за да защитим иновативната иРНК технологична платформа, в която сме пионери. Инвестирахме милиарди долари в нейното създаване и я патентовахме през десетилетието, предшестващо пандемията от COVID-19“, заяви главният изпълнителен директор на „Модерна“ Стефан Бансел.

„Модерна“ вярва, че ваксината за Covid-19 на „Пфайзер“ и „Байонтек“ нарушава патенти на „Модерна“, подадени между 2010 и 2016 г., които обхващат основополагащата технология на „Модерна“ за иРНК, се казва в изявление на компанията.

„Тази новаторска технология беше от решаващо значение за разработването на собствената иРНК ваксина за Covid-19 на „Модерна“, „Спайквакс“. „Пфайзер“ и „Байонтек“ копираха тази технология, без разрешението на „Модерна“, за да направят Комирнати“, добавя „Модерна“.

Американската компания, която е базирана в Кеймбридж, щата Масачузетс, беше новатор в технологията за създаване информационна РНК (mRNA) ваксина, която беше създадена в началото на века. Наличието й позволи безпрецедентната скорост в разработването на ваксината срещу COVID-19.

иРНК ваксините са най-успешните от всички продукти, създадени през последните две години за превенция на коронавирусната инфекция. Те се произвеждат в милиардни дози.

Технологията на иРНК, използвана в инжекциите на „Модерна“ и „Пфайзер“-„Байонтек“, се различава от тази в традиционните ваксини, които разчитат на инжектиране на отслабени или мъртви форми на вируса, за да може имунната система да го разпознае и да изгради антитела.

иРНК ваксините използват информационна РНК, кодираща един или повече антигена, за да създаде имунитет срещу патогени съдържащи тези антигени. При проникването на тази РНК в клетките на организма, тя се транслира в определен белтък, който предизвиква имунен отговор, т.е. действа като антиген, пише dir.bg.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!