Горещи новини

МВР потвърди за тайник с оръжия, предполага се за Хамас

-8:42-Razloginfo.com

МВР потвърди, че в България е открит тайник с оръжия, за които се предполага, че са били предназначени за Хамас. Първоизточникът на тази информация беше германското издание „Шпигел“. Според нея – оръжията е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия. Според източници случаят е свързан с акцията в Ямболско на 28 март, при която в гараж беше открит арсенал с оръжия.В Южна България в подземен склад са открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на Хамас срещу еврейски обекти предимно в Берлин, съобщава „Шпигел“, позовавайки се на източници от Федералното бюро за разследване на Германия.

През декември миналата година в Берлин и Ротердам бяха арестувани четирима души – двама палестинци, ливанец и гражданин на Нидерландия по подозрение за връзки с Хамас.

Твърди се, че задържаният ливанец е получил нареждане от военното крило на Хамас да създаде оръжейни скривалища в Европа, предназначени за терористични атаки.

Снимки на пистолети и пълнители са открити в мобилния му телефон. Цифрови данни от снимките са отвели разследващите към Южна България, където оръжията са били заровени „в плик под дърво“. Българската полиция ги е конфискувала и унищожила, пише „Шпигел“.

„Принципно географското положение на България, че е между Турция и Западна Европа, най-вече Германия, това улеснява и стимулира възможността да има такива местни депа, имам предвид най-вече логистични или пък недай си боже да има склад на оръжия, който да бъде открит на наша територия“, заяви Владимир Чуков, арабист.

Според източници на „По света и у нас“ става въпрос за акцията от 28 март в ямболското село Дражево. Там, не под дърво, а в семеен гараж, използван като автосервиз, бяха открити пушки, пистолети, патрони, противотанков снаряд, капсул – детонатори, детониращ шнур, кутии с барут. Назначени бяха експертизи.

„За да отговорят на въпроса дали тези неща заедно или поотделно или свързани с други веществени доказателства биха могли да доведат до създаване на самоделно взривно устройство“, допълни Ваня Щерева, главен разследващ полицай, ОДМВР Ямбол.

Задържан беше 43-годишен криминално проявен мъж, който и сега е в ареста.

„Хората, които евентуално биха го направили, са не толкоз по някакви религиозно- идеологически причини, а чисто финансови. Това са хора, които живеят много маргинален живот, тоест маргинализацията много често довежда до радикализацията“, каза още Владимир Чуков.

Има съмнение, че подобни складове са готвени и в Полша. Някои от заподозрените в Германия и Нидерландия са пътували дотам многократно. Германските власти са били уведомени за случая от израелските тайни служби, пише БНТ.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!