Горещи новини

Масови откази на резервациите от чужбина в Банско заради войната, стотици руснаци са блокирани заради отменените полети

| 9:20

Заради военните действия в Украйна само за няколко дни са отменени десетки резервации в Банско. От туристическия бизнес в града очакват броя на отказаните почивки, както за края на зимния сезон, така и за летния да продължи да расте.“В момента в Банско голяма част от туристите са от Англия и Израел, има и от Русия, Румъния, Молдова. Със сигурност военният конфликт ще се отрази негативно на туризма сега и за в бъдеще. Предполагам, че ще продължат канселациите от тези пазари – основно от Русия и Молдова”, заяви в ефира на БНТ Иванка Банкова, мениджър на хотел в Банско.

“При положение, че полетите са спрени, а ситуацията е изключително трудна и непредвидима, смятам че на 100% от тук насетне всичко ще бъда канселирано. Войната не е добре за никого, войната не носи успех на туризма. България е много близо до действията и събитията и сме изключително притеснени най-вече за летния туризъм, защото където е близо война нито един турист външен, чужденец няма да си позволи да дойде да почива нито на Черноморието, нито в планината”, заяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

На фона на усложнената международна обстановка, хотелиерите очакват леко повишение на българските туристи след падането на зелените сертификати.

“Погледът ни е насочен вече към българския турист и се надявам да бъде доста силен финалът на сезона ни от това, което имаме и като природни дадености и като време”, заяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Хотелиерите в курорта са готови да приемат и бежанци от Украйна, но при ясно разписани условия кой ще плаща издръжката на тези хора и на каква цена.

В същото време руски туристи в Банско се оказаха и без средства, тъй като не могат да правят разплащания с картите си. Наложените на Русия санкции и спрените полети поставиха в патова ситуация руските туристи , които са на зимна ваканция в Банско.

Хотелиери и туроператори алармираха за проблема, който се разраства. Руските туристи са шокирани от военните действия и от последствията за самите тях.

Десетки са оплакванията, че банковите им карти са блокирани и не могат да поемат непредвидените разходи.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!