Горещи новини

Марс е осеян с човешки боклуци

-17:45-Razloginfo.com

Хората изследват повърхността на Марс повече от 50 години. По данни на Службата на ООН по въпросите на Космоса страните са изпратили 18 обекта на Марс в 14 отделни мисии. Много от тези мисии все още продължават, но през десетилетията на изследване на Марс човечеството е оставило много отломки на повърхността на Червената планета. Има три основни източника на отломки на Марс: изхвърлено оборудване, неактивни космически апарати и разбили се сонди.Всяка мисия до повърхността на Марс изисква модул за защита на космическия кораб. Този модул включва топлинен щит за преминаване на апарата през атмосферата на планетата, както и парашут и оборудване за кацане. При спускане апаратът изхвърля части от модула и те може да се озоват на различни места на повърхността на планетата.

Когато отломките се ударят в повърхността, те може да се разпаднат на по-малки фрагменти, както се случи по време на кацането на марсохода Perseverance през 2021 г. За тези години са открити множество малки отломки – например в средата на август 2022 г. Perseverance откри заплетена мрежа, изхвърлена при кацането. На 13 юни 2022 г. марсоходът откри голямо, лъскаво термично одеяло на 2 км от мястото, където се приземи.Както Curiosity през 2012 г., така и Opportunity през 2005 г. са се натъквали на отломки от спускаемите модули.

На повърхността на Марс има девет неактивни космически апарата: модулите Mars 3, Mars 6, Viking 1, Viking 2, Beagle 2, Phoenix и марсоходите Sojourner, Spirit и наскоро загиналия Opportunity. Може би е по-правилно да ги считаме за исторически реликви, а не за боклук. Част от боклука е оставен умишлено: през юли 2021 г. Perseverance изпусна свредло на повърхността и го замени с ново, за да продължи да събира проби. Разбили се космически апарати и техните отломки са друг източник на боклук. Поне два космически апарата са се разбили и още четири са загубили контакт преди или малко след кацането. Безопасното спускане до повърхността на Червената планета е най-трудната част от всяка мисия за кацане на Марс и невинаги завършва добре.

Отломките на Марс са риск за настоящите и бъдещите мисии. Екипът на Perseverance документира всички отломки, които открие, и проверява дали някоя от тях може да замърси пробите, които марсоходът събира. Инженерите също разглеждали въпроса дали отломките могат да попречат на кацането на Perseverance, но заключили, че рискът е малък. Учените отбелязват, че отломките на Марс също са част от историята. Космическите апарати и техните части са първите етапи в човешкото изследване на други планети.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!