Горещи новини

Мангъров: Да се заразим с маймунска шарка е като да ни се падне джакпот от тотото

| 12:09

„До момента у нас няма регистрирани случаи на маймунска шарка“, заяви пред Нова телевизия доц. Атанас Мангъров. Той поясни, че има възможност заболяването да стигне до България, но „опасността да се развие в тази част на света е минимална“.Маймунската шарка е открита през 1958 г. в Централна и Западна Африка при лабораторни маймуни. Заболяване засяга най-вече дребни бозайници. Преминава при хората при близък контакт – хранене, одраскване, ухапване.

Доц. Мангъров обясни, че опасността да се заразим е минимална.

„Да се заразим с маймунска шарка е като да ни се падне джакпот от тотото – има 90 случая в цяла Европа. Не очаквам да станат много повече”, заяви той и допълни, че е нужно да се спазва елементарна хигиена.

„Ако някой установи, че има температура, мехурчест обрив, подуване на лимфни възли, болки по мускулите и ставите, може да се прегледа. Но няма да умрем от тази шарка”, каза още лекарят.

Той обясни още, че смъртните случаи на маймунска шарка при хората се дължат на това, че те са хипотрофични, недохранени и с придружаващи заболявания.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!