Горещи новини

Малък град у нас дава 3 600 лв. заплата

-10:11-Razloginfo.com

Къде у нас дават най-високата заплата? Изненадата е малко градче с огромно производство в сектора на растителните маста.Това е Кнежа. Средната работна заплата там е 3575 лв.. А причината – на много доброто представяне на производството на растителни масла, подкрепено от високите цени на международните пазари и силния износ. На второ място е индустриалният център Пирдоп (2655 лв.), следван от столицата (2538 лв.), Девня (2291 лв.), Гълъбово (2256 лв.) и Панагюрище (2131 лв.).

В 224 общини общественият сектор е осигурявал по-висока средна заплата от частния през 2022 г., въпреки догонването на национално ниво през последните години. В 42 общини той създава повече от половината заетост. Това свива конкуренцията, състоянието на пазара на труда и потенциала за растеж и частни инвестиции в много общини, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Най-висок е броят на работещите в обществения сектор в столицата – 142 хиляди, на второ място е Пловдив с 35 хиляди, на трето – Варна с 27 хиляди. Очаквано в тези големи общини и частният сектор също поддържа значителен брой работни места – в столицата наети в него са 627 хиляди души, в Пловдив – 110 хиляди, във Варна – 97 хиляди.

Най-висок е делът на наетите в публичния сектор в общините Трекляно (89%) и Бойница (92%), където на практика частният сектор отсъства. Интересен пример за висок дял на наетите в обществения сектор е и Раднево (81%), където са едни от най-високите заплати в страната, отразяващи водещото място на енергийните компании.

На обратния полюс са четири общини – Марица, Родопи, Божурище и Куклен – където делът на публичния сектор сред наетите е под 10%, а в други 25 общини той е под 20%.

През 2022 г. най-високите средни брутни месечни заплати в обществения сектор са в енергийните центрове Козлодуй (3608 лв.) и Раднево (2713 лв.) и Гълъбово (2266 лв.), като благодарение на силната за енергетиката година при тях се наблюдава значителен ръст спрямо 2021 г. В столицата, където е концентрирана по-голямата част от държавната администрация, средната заплата в обществения сектор достига 2199 лв. на месец. В останалите общини месечните заплати в обществения сектор са под 2 хиляди лева.

Прави впечатление също, че при държавните заплати се наблюдават относително по-малки разлики между отделните региони на страната – общини с под хиляда лева месечно вече няма, а най-ниското заплащане е било в Трекляно (1020 лв.).

С под хиляда лева средно брутно месечно остават 101 общини – значителен спад спрямо 150 година по-рано. В Якоруда и Сърница частният сектор плаща на наетите средно под 600 лева.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!