Горещи новини

Магистрала “Струма” готова най-рано през 2030 година

-9:55-Razloginfo.com

Цялата магистрала “Струма” може да е готова в най-добрия случай в периода 2028-2030 година, това казва служебният министър на транспорта Георги Тодоров, в отговор на въпрос на депутата от “Демократична България” Мартин Димитров. Срокът може да бъде удължен, ако бъде решено частта през Кресненското дефиле да мине по различен маршрут от сега избрания, заради екологични съображения, тъй като в района попадат две зони от мрежата Натура 2000.

Най-трудният и спорен участък от “Струма” е с дължина 26 километра, като е разделен на два лота. Определени са изпълнители на обществените поръчки, но подписани договори няма, тъй като още не е осигурено финансиране. Плановете са пари да се търсят по програма “Транспортна свързаност” 2021-2027 година.

Преди това обаче трябва да се разработят нови мерки за опазване на зоните в Натура 2000, като ще се наложи и ревизиране на екологичната документация на участъка. Най-неблагоприятният сценарий, който може да забави пускането на цялата “Струма” за неопределено време, е да е нужно ново техническо проектиране на участъка и нова оценка за въздействие за околната среда.“Имаме избран изпълнител за лота в посока София. Обаче нямаме разписани специфичните консервационни цели за тази територия, която попада в “Натура 2000″, и съответно няма как строителството да започне. Защитените зони са факт от години, но няма разписани цели. И нямам информация дали скоро ще имаме”, обясни в интервю за “Капитал” преди седмица служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Както е известно, правителството избра проект за изграждането на трасето през Кресненското дефиле, при което трафикът се разделя на две части – в посока Гърция през съществуващия сега път през дефилето, а в посока София – по нов път източно от дефилето. Срещу това трасе се обявиха редица неправителствени организации. Те предлагат целият път да се изнесе източно от дефилето, а сегашният да остане локален.

През октомври 2020 година от Европейската комисия информираха България, че за лот 3.2 на “Струма” няма да се отпуснат европейски средства заради преминаването на трасето през защитени територии и предлагане на график за изграждане и сума, които са необмислени или грешни. Няколко месеца по-късно България оттегли апликационната форма, с която искаше евросредства за строежа на тази част от автомагистралата. Формулярът за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от магистрала “Струма” от Кохезионния фонд на ЕС беше подаден за одобрение на 9 август 2019 г. С него се искатха 267 млн. евро, които се оценяват на 41% от стойността на целия проект.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!