Горещи новини

Любопитни факти за пиратите, които най-вероятно не знаете

-18:52-Razloginfo.com

Капитан Джак Спароу – идолът на повечето тийнейджъри. Да, всички се възхищават на веселият капитан, но реалността е съвсем различна – всъщност пиратите са далеч от веселите безхаберници, които виждаме по телевизията и киното. В миналото пиратите са имали репутацията на коравосърдечни убийци, които извършвали безброй безчинства, грабели и убивали всеки, който се изпречи на пътя им. Наред с това, пиратите са въвели и няколко тенденции – превръзката на окото, дървения крак, носенето на обеци и т.н. Освен това, обаче има още много неща, които не знаем за пиратите. Ето няколко интересни факта за пиратите, които най-вероятно не знаете:Пиратското знаме

Чарлз Джонсън е първият, който споменава пиратското знаме. Годината е 1724, а мястото – книгата „Обща история на пиратите“. Въпреки че общоприетата версия на знамето е череп с преплетени кости, през годините са измислени различни вариации.

Черната брада

Истинското име на Черната брада било Едуард Тийч. Прякорът му идва от рошавата му черна брада. Репутацията му го изпреварва – Черната брада е най-зловещият и страховит истински пират в историята. Подвизавал се като джентълмен с благороднически маниери и облекло, но това не трябва да ви заблуждава. Пиратът мародерствал надлъж и нашир – така изградил зловещото си реноме на човек, с който не трябва да се закачаш. Всички се страхували да доближат Карибско море – мястото, където Черната брада се подвизавал между 1716 и 1718 година, преди да умре в сражение.

Жените

Не било задължително пиратите да са само мъже. Ан Бони и Мери Рийд са най-известните жени пирати, които историята познава. Били запомнени с  непокорния си нрав, буйния си темперамент и с факта, че се обличали като мъже.

Ромът

Идеята за рома идва от интересно място. Всичко започнало от британците. В началото Британския военноморски флот раздавал вода разредена с ром, за да предотврати пиенето на замърсена с водорасли вода. Пиратите последвали примера им. Фактът, че ромът в Карибите, където мародерствали, бил в излишък също спомогнал. Пиратите дори изменили малко рецептата и започнали да прибавят и малко лимонов сок към рома, защото вярвали, че така ще се опазят от коварния по онова време скорбут.

Бижутата

Противно на всеобщото мнение, пиратите не носели бижута заради поредната измислена модна прищявка. Златните обеци, с които се окичвали почти всички пирати били, за да са сигурни, че когато умрат цената на обиците ще покрие прилично погребение. Доста от пиратите стигали дотам, че да гравират обеците отвътре със своите домашни адреси, за да се знае откъде са и когато умрат да могат да бъдат положени в родното си място.

Превръзката

Не било нужно да си без око, за да носиш превръзка. Повечето пирати носели превръзка на окото, за да може едното око да се научи да се адаптира на светлина, а другото на тъмнина. Целта била по-бързо да се научат да различават обекти с бинокъла си. Това, че с превръзка на окото изглеждали много по-опасни било само удобен плюс.

Плячката

Филмите успешно са наложили грешна представа и в това отношение. Според съвременното кино, пиратите грабели злато, скъпоценни камъни и сребро. Това обаче не е така. В миналото корабите пренасяли главно дървен материал, текстил и животински кожи. Затова и пиратите крадели именно това, наред с най-нужните провизии– храна, оръжие и алкохол. Понякога попадали и на скъпоценности. Това обаче било рядкост. Въпреки че съвремието познава безчет легенди за морските съкровища на пиратите.

Сексът

Пътуванията на пиратите често продължавали с месеци. Това станало причина двама мъже да могат да извършват полов акт. Първите свидетелства за гей бракове между пирати датират още от 1600 година. Правата на гей двойките били сравнително големи – можели да разделят по равно плячката си, да си разменят пръстени, а в случай, че един от двамата умре другият получавал обезщетение.

Червеният флаг

Червеният пиратски флаг бил дори по-страховит от този с черепа и преплетените кости. Причината била проста – червеното знаме значело, че при похищение на кораба заповедта е да няма милост. Всеки, който окажел дори подобие на съпротива щял да бъде убит моментално.

Цезар и пиратите

Говори се, че дори великият Юлий Цезар е имал общо с пиратите. Още в младежките си години, Цезар попаднал в пиратски плен, но вместо обичайната практика да убият, пиратите решили да поискат откуп за живота му. Тъй като Юлий бил римлянин, идващ от заможно семейство, те поискали откуп от 20 таланта злато (днес се равняват на около 200 000 долара), но Цезар ги подучил да поискат два пъти повече. Минал месец и когато парите пристигнали, той бил освободен. Цезар обаче не забравил огромната обида и след време събрал огромна войска, заловил похитителите си и ги избил до крак.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!