Горещи новини

Любопитни факти за бутилките

| 19:14

Бутилката е един от най-старите предмети на земята, произведени от човешки ръце.

Археолозите са открили стъкларска работилница в Египет, съществувала приблизително 1300 години пр.Хр. По време на производствения процес египтяните използвали метален прът, около който оформяли бъдещата бутилка от кварцова паста.

Тогава по принцип бутилките били правени във формата на различни зеленчуци или на човешко тяло. През I век пр.Хр. във Финикия изобретили стъклонадувната тръба, което значително опростило процеса на работа със стъклото.

Производството на стъклени бутилки и различни видове флакони било широко разпространено на територията на Древен Рим, а археологическите разкопки показват, че в по-голямата си част те имали не само еднаква форма, но една и съща маркировка.

През Средновековието особено бързо се развило производството на стъкло във Венеция, която след XIII век се превърнала в европейски център на стъкларската индустрия за доста дълго време.

Това се свързва с превземането на византийската столица Константинопол от кръстоносците на ІV кръстоносен поход – оттам те донесли образци на византийския художествен стил и нови технологии.

Близкият до Венеция остров Мурано станал център на стъкларското производство, откъдето и новото висококачествено стъкло получило названието „муранско“. Изолацията на работилниците, съсредоточени на острова, помагала дълго време на венецианците да държат в тайна начините за производство на муранското стъкло.

Следващата технологична иновация в работата със стъкло трябвало да изчака до началото на XVII век, когато в Англия се появила въглищна пещ за обгаряне на стъкло. Тя заменила обгарянето с дърва, което давало по- лоши характеристики на стъклото.

По-високата температура осигурявала повишена здравина и тъмен цвят на бутилката, което било оценено преди всичко от винопроизводителите. С развитието на технологиите бутилките престанали да се считат за луксозен предмет, а стабилно навлезли в масова употреба.

Следващият важен етап в стъкларството настъпил през 1901 г., когато в Англия инженерът Оуенс създава първата автоматична машина за производство на бутилки. Днес широко се използват пластмасовите бутилки – в тях се налива голяма част от газираните напитки.

Повечето са по-големи по обем от стъклените и се отличават с минимални разходи за производството им, а могат да се използват и за най-различни домакински цели.

С появата на пластмасовите бутилки започва и конкурентна борба между техните производители – днес по рафтовете на магазините можете да видите доста интересни пластмасови бутилки с най-различна форма.

Но стъклените бутилки остават в употреба и не се предвижда скорошното им изчезване, особено за висококачествените алкохолни напитки. Интересен факт е, например, че производителите на шампанско използват свои собствени обозначения на бутилките си в зависимост от техния обем, като ги наричат с различни библейски имена.

Например, стандартна бутилка от 750 мл се нарича просто „бутилка“, докато 1.5-литровата е „Магнум“. Бутилката от 6 литра е назована „Матусаил“ – който библейски герой, според Стария завет, живял 969 години. Най-голямата бутилка за шампанско, с обем 30 литра, е „Мелхиседек“ – животът на този библейски персонаж нямал нито начало, нито край.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!