Горещи новини

Любимият пищов на Бонд, Джеймс Бонд

-11:37-Razloginfo.com

Легендарният Джеймс Бонд е изживял цял куп ярки и незабравими моменти с огромен брой оръжия в ръцете си – както на големия екран, така и в романите на Ян Флеминг. Но само един пистолет в продължение на повече от 60 години продължава да стои в ръката на Бонд върху кориците на книги и филмовите плакати с филми – любимият му 7.65 мм „Валтер ППК“ (Walther PPK).

Това е пистолет с къса дръжка, механизъм за стрелба с двойно действие и намален капацитет на магазина. Пуснат е в производство през 1931 г. и днес е най-известното и популярно оръжие на Джеймс Бонд. Всеки път, когато Бонд бива „рестартиран“ на големия екран, „Валтер ППК“ също се „презарежда“, усъвършенства се, става по-технологичен – и все още е единственото оръжие, използвано от всичките 6 официални филмови образа на Бонд.Този пистолет е умален вариант на съществуващия модел Walther PP, който бил пуснат през 1929 г. Наставката PPK в названието на това оръжие означава “PolizePistole Kriminal” – „пистолет на криминалната полиция“. Пистолетът PPK е проектиран да бъде миниатюрен и по-скрит от основната си версия PP – затова се отличава с дръжка от две части, намалено тегло и капацитет на магазина за 7 патрона. През 1930-те години той вече бил популярен сред европейските полицейски сили, военните чиновници и агентите под прикритие – много преди Флеминг да зачисли този пистолет на Джеймс Бонд.

Пистолетът Walter PPK също държи рекорда по брой убийства на диктатори. Например, известният диктатор и 3-ти президент на Република Корея Пак Чон Хи бил убит на държавен банкет от директора на собствената му разузнавателна агенция с PPK през 1979 г. А преди това Адолф Хитлер се самоубил с пистолет Walther PPK в собствения си бункер в края на Втората световна война.

Агент 007 не започва веднага да използва Walther PPK. Например в романа „Казино „Роял“ – първият роман на Флеминг за Бонд, авторът снабдява бъдещия си култов шпионин с пистолет Beretta M418. Това е малък джобен пистолет, създаден през 1919 г. и използван от Bond в мек велурен кобур за рамо. Той използва този пистолет в първите пет романа, снабден със заглушител, а след това и миниатюрната Beretta 950 Jetfire.

Обаче през 1956 г., след публикуването на „Диамантите са вечни“, експертът по огнестрелни оръжия от Глазгоу Джефри Бутройд пише на Флеминг: „Сега обичам много господин Джеймс Бонд. Харесвам много неща в него, с изключение на крайно плачевния му вкус към огнестрелни оръжия. По-специално, не харесвам професионални военни, които се бият срещу всякакви страшни хора с помощта на 6.35 мм „Берета“ 25-ти калибър. В действителност това е практически женско оръжие за самозащита. Затова, ако на господин Бонд се наложи да използва компактен пистолет, по-добре е пистолет 22-ри калибър; оловният куршум има по-шокиращ ефект от 25-калибровия куршум с обвивка. Мога ли да предложа на господин Бонд да се въоръжи, например, с револвер?”

Флеминг бил очарован от това писмо. Той дори отговорил на Бутройд, като му благодарил за „великолепното писмо” и уверил експерта, че е „напълно убеден” в необходимостта да замени любимия пистолет на 007. „Като създател на Бонд – писал Ян Флеминг, – наистина искам персонажът ми да живее възможно най-дълго и ще съм много благодарен за всякакви технически съвети, които можете да му предадете“.

Бутройд и Флеминг стават приятели по кореспонденция и по-късно в реалния живот. Експертът разказал на Флеминг много неща, свързани с оръжията – това поставило началото на появата в бъдещите романи на „майор Бутройд”, известен още като “Q” – легендарния ръководител на изследователския център на MI6. Именно той съветва и създава перфектни и усъвършенствани оръжия за Бонд, включително е отговорен и за появата на Walther PPK в арсенала на Бонд.

След пускането на първите филми образът на пистолета PPK здраво се свързал с образа на симпатичния британски шпионин. На всички плакати екранният Бонд парадира с PPK и ефективно го използва по предназначение. Чак Бонд на Пиърс Броснан решава да премине към Walther P99 за втория си филм, макар този пистолет да е по-обемен от класическия PPK. Във филма „Скайфол“ агент Q подарява на Бонд Walther PPK с биометричен четец за дланта, а в „Спектър“ Даниел Крейг вече носи Walther PPK в любимия си литературен кобур за рамо.

Емблематичният пистолет Walther PPK ще се завърне във финалния филм с Даниел Крейг „Не е време за умиране“ (No Time To Die) и със сигурност ще получи някои съвременни шпионски джаджи.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!