Горещи новини

Линията на бедност става 504 лв. през 2023 г.

-15:26-Razloginfo.com

Ръст на линията на бедност от 504 лева през 2023 година, обявиха от служебния кабинет. Ръстът е с 22 на сто от настоящите 413 лева.„С това увеличение на границата на бедността се покриват натрупаните инфлационните процеси“, каза социалният министър Лазар Лазаров. Той и уточни, че равнището на инфлацията за август тази година е 17,7% спрямо август миналата година, а средногодишната инфлация е 11,7 на сто.

12, 6 е натрупаната инфлация, така линията на бедност я изпреварва, добави той.

От КНСБ не се съгласиха с определения размер. Според тях в парите не слиза инфлацията в малката потребителска кошница. За синдикатите линията на бедност трябва да е в размер на 541 лева. От КТ „Подкрепа“ подкрепиха предложението на служебния кабинет като Ваня Григорова обясни, че трябва промяна на методологията на пресмятане, но това не е работа на служебен кабинет, а на редовен.

Бизнесът също се съгласи с предложената сума от 504 лева. Те са мнение, че сумата, определена от правителството е достатъчна.

Разгледана на НСТС е била и наредбата за работното време, почивките и отпуските. В нея ще бъдат заложени европейските директиви, които предвиждат отпуски за бащите за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Отпускът може да бъде използван изцяло или на части.

Другото изменение е свързано с привеждането на нормативната уредба за прилагането на Кодекса на труда, свързано с дежурството, отчитането на времето и неговото заплащане.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!