Горещи новини

Линейки сами ще превключват светофарите (ВИДЕО)

| 12:30

Ford вече тества технологията за мрежови светофари в германските градове Аахен и Дюселдорф. Ако е необходимо, може да се използва за автоматично превключване на зелено при приближаване на автомобили със специален режим на действие.По пътя към местопроизшествието често се налага спасителите да преминават през червени светофар. „Независимо дали става дума за пожарна кола на път да гаси пожар, или линейка, извикана при спешни случаи, аварийните превозни средства, преминаващи на червени светофари, са изложени на сериозен риск“, казва Мартин Зомър, тестов инженер във Ford Европа.

Благодарение на мрежовите технологии подобни инциденти биха могли да бъдат избегнати в бъдеще чрез автоматично включване на зелената светлина на светофара предварително при приближаване на линейка.

В Аахен Ford тества улица с осем последователни светофара и два участъка от пътя с по три светофара извън града, включително и цялата мрежова инфраструктура. Тестовото превозно средство има инфраструктурен комуникационен хардуер за бързо управление на устройството.

При спешни случаи тестовата кола изпраща сигнал до светофарите да сменят светлината на зелена. Веднага след като превозното средство премине кръстовището, светофарът се връща към нормална работа.

Между другото, новата технология ще помогне не само на службите за спешна помощ, но и на обикновените шофьори. Системата автоматично се свързва с адаптивния круиз контрол, за да изчисли времето за приближаване на автомобила.

В резултат на това колата стига до светофара, когато светне зелената светлина. Дори когато предстои спиране на червена светлина, системата ще може да намали рязкото спиране, като по този начин ще направи шофирането по пътя по-плавно.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!