Горещи новини

Либерализация на пазара на едро на ток от 2024 г., за битовите клиенти – от 2026-та

| 20:47

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.В подкрепа на измененията гласуваха 98 народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, а 49 бяха „против“. Срещу законопроекта бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

С измененията се прекратява ролята на обществения доставчик на „Национална електрическа компания” ЕАД (НЕК) и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

Категорично битовите клиенти са защитени, обяви министърът на енергетиката Румен Радев. Той подчерта, че измененията трябва да бъдат приети във връзка с очаквания втори транш по ПВУ и в изпълнение на европейска директива.

Обеща да бъде разработена дефиниция за „енергийна бедност“ и приоритетно третиране на домакинствата, попадащи в нея.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!