Горещи новини

Лекар и пациент от Благоевград станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност (видео)

-9:34-Razloginfo.com

Пациент от Благоевград и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.Благоевградчани познават Евтим Янков като дългогодишен полицейски служител. Сега ще го видят в ролята на пациент. Със симптомите на сърдечната недостатъчност се запознал преди десет години, когато със съпругата му и внучката били на море в Созопол. Той не успял да вдигне детето и да го пренесе на хавлията – нещо, което до този момент правел безпроблемно. Почувствал силна умора, подули му се краката и по спешност тръгнали да търсят лекар. Последвал престой в благоевградската болница, две сърдечни операции и сериозен стрес за него и семейството му.

Сърдечната недостатъчност е опасно заболяване, при което сърцето няма сила да снабдява тялото с кислород. Тежка умора, задух, подуване на краката – това усещат хората, които я имат. Заболяването драстично променя живота ти, защото се чувстваш уморен дори за обичайните ежедневни дейности. 90% от болните със сърдечна недостатъчност са над 65 години.

Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до петата година от поставяне на диагнозата. Затова кардиолозите я определят като по-опасна от рака. Целта им е да удължат живота на пациентите, да избегнат честия прием в болница, да върнат енергията в телата им, за да бъдат отново полезни за себе си и за близките. Шанс за това дават както съвременните лекарства, така и взаимното доверие.

„Доверието е толкова важно, колкото и самото лекарство. Ако пациентът не излезе от лекаря успокоен, самото лечение ще бъде по-трудно“, споделя д-р Валери Литов, специалист-кардиолог и лекуващ лекар на Евтим Янков.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/cwJN5FUoY-0

Както и във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/ZonaZdrave/posts/1468229126848382

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!