Горещи новини

Легенди за ореха

-15:35-Razloginfo.com

Тъй като ще говорим за ореха, нека започнем нашата статия с цитат от библейските книги, обясняващ как е бил сътворен светът и каква роля играе ореха в сътворяването му „…Станала земя, и то отначало станала като тепсия голяма, а сетне като харман, в средата на който Господ посадил орех”. Защото независимо дали сте вярващи или не, е безспорен факт, че орехът е едно от най-древните растения.

За първи път в писмените документи се съобщава за това ценно дърво още през 7-5 в. пр. Хр. Според Плиний той е бил разпространен навсякъде по света от гърците, които са го пренесли от градините на персийския цар Кир. Единствена Америка разбира за неговото съществуване едва през 19 в.

Съвременните историци смятат, че същинска родина на ореха е Иран или Индия, а някои сочат и Китай или Япония. Без значение откъде произхожда това дърво, спокойно може да се твърди, че орехът съществува почти откакто свят светува. Което обяснява и многобройните легенди, свързани с ореха.Според някои от тях чудотворният жезъл на самия Мойсей е бил с орехова резба, която е била направена от орехово дърво, виреещо в райската градина. Св. Патрик, почитан от всички ирландци, също е имал жезъл, изработен от орехово дърво.

В различните държави има различни поверия, митове и легенди, свързани в ореха. В България, както и в много от съседните ни страни, орехът е пазител на дома и носи здраве, дълголетие и плодородие.

Той е растение, което се самонасажда и хората открай време са го използвали, за да се скрият на сянка, когато е слънчево, както и да се предпазят от дъждове и бури под дебелата му корона. На много места в България е той е известен и като Гръмоломник.

Като всяко друго растение, така и с ореха не се свързват само хубави мълви. Езическо поверие гласи, че ако засадиш орех в двора си и неговият стълб стане по-дебел от вратата на собственика на имота, то в най-скоро време ще се очаква смъртта ще споходи човечеца.

Както и че орехът е творение на злото, защото под него нищо никога не пониква. Последното може да се обясни не само с плътната сянка, която хвърля орехът, но и със специфичните съставки на листата му, които след дъжд попадат в почвата и правят невъзможно поникването на каквато и да е зеленина под него. Подобни схващания напълно обясняват защо в миналото не са били мнозина онези, които с охота биха си засадили орех в двора.

Смята се, че чрез ореха можете да се свържете с отвъдното. Ако човек допре ухо до кората на дървото, той може да разбере как се чувстват близките му, които вече не са на този свят.

С орехово мляко са захранвали малчуганите за здраве открай време и орехи присъстват редовно на трапезата ни. Ореховите плодове са не само обгърнати в чудеса, но са и много полезни.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!