Горещи новини

Лавинната опасност в Пирин остава висока

-10:03-Razloginfo.com

Висока е лавинната опасност в Пирин планина след падналия снеговалеж от последното денонощие. Затова предупреждават от Българската лавинна асоциация.

Снежната покривка в планината е 60 см. Условията за практикуване на зимни спортове са добри, но много от хората излизат извън зоните, за да търсят по-висок адреналин, а там дебнат и много опасности.

“Почти навсякъде има лавинни улеи, скални прагове, опасност от изгубване. Така че, апелираме да не се излиза извън маркираните ски писти”, заяви по БНТ планинският спасител в Банско Атанас Укев.Според него, новият сняг в комбинация със силния вятър са много сериозна предпоставка за образуване на лавини, тъй като преместеният сняг от една точка на друга губи здравината на кристалите и снегът става много нестабилен.

“Дълбоки навевки, негостоприемни склонове и участъци – това са сериозни рискове”, допълни спасителят.

Приложението на Планинската спасителна служба, което всеки може да изтегли на телефона си, показва къде се намира въпросният пострадал или загубен човек. Само с един бутон може да подадем нашата локация на дежурния спасител в централния денонощен пост. Не изисква интернет впоследствие, защото изпраща координатите чрез есемес.

Атанас Укев напомни, че планинската застраховка е важна, защото планинското спасяване е услуга, която се заплаща и струва страшно много ресурси.

Той посъветва зимно време да се тръгва в планината с лавинния комплект, който включва лавинен предавател, сонда и лавинна лопатка, като най-добре те да бъдат носени в еърбег раница и да знаем как да ги използваме. Всички останали неща, нужни за раницата, аптечка, храна, подходяща екипировка за сезона, зареден мобилен телефон, проверена метеорологична обстановка и т.н.

Планинският спасител заяви, че не са намалели лавинните инциденти.

“Всички неща станаха доста достъпни на пазара. Много хора си мислят, че имайки тези предпазни средства, са едва ли не безсмъртни, а това въобще не е така. Всяко едно от тези устройства си има своята функция и толкова. Трябва да бъдем доста внимателни и добре да планираме маршрута си и рисковете по него”, завърши Укев.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!