Горещи новини

Кунчев: Мерки като в Европа, или все повече загубени животи

-11:32-Razloginfo.com

Изборът, който трябва да направим, е да вземем мерки като в Европа или ще имаме все повече заразени и все повече загубени животи. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг  относно разпространението на коронавирус у нас. Участие ще вземат министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието Красимир Вълчев, директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева, както и болнични директори.

Припомняме, че ситуацията в страната остава притеснителна. Само за изминалото денонощие са регистрирани нови 3938 случая. 39,6% от тестваните са дали положителен резултат за COVID-19. Починалите от коронавирус за денонощието са 117.

Страната ни е на трето място в Европа по смъртност и на второ на Балканите.

На база 14 дневна заболяемост България достигна 68 на 100 хиляди, на 13-то място в ЕС. По отношение на смъртността 14 дневна – 14.3% на 100 хиляди. На трето място в ЕС и на 2 на Балканския полуостров.При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Продължаваме обаче да сме 900 на 100 хиляди“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем решения -важни решения.„Намираме се в ситуация която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива кавквито са или преминаваме към много по-строги мерки“, заяви той.За София броя на болните е най-голям, 990 са новозаразените за последните 24 часа, 238 от хоспитализираните са на интензивно лечение, това е и показателя, който следим, защото е важно да няма болни останали без грижи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Всеки ден, откриваме допълнителни Ковид центрове към ДКЦ-тата,  1600 души са преминали  през тях, а 453 са положителни или 29% от тестваните, обясни още Фандъкова. Днес започва работи и такъв във 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половината от общинските клиники“

Ръста на хоспитализираните за последните 24 часа, се е повишил. Мерките се спазват все по-добре, има дни без нито един глобен, каза още Фандъкова. „Предстои заседание на щаба, моята позиция е, че мерките не бива да се разхлабват за София, каза още Фандъкова.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!