Горещи новини

Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се празнува на Великден?

-16:38-Razloginfo.com
По традиция всяка година на площада на село Елешница се събриат хиляди, облечени в носии и  кукерски костюми. Според кмета на Елешница – Владимир Фръндев участниците тази година са около 600 души. „Трите махали в селото се надиграха, представяйки впечатляващи костюми.„От нашите деди е останала традицията да се прави кукерски празник в първия ден на Великден. Това означава, че на този ден ние гоним злите духове и събуждаме пролетта“, разказва Васко.
Великден в село  Елешница – празник, в който, пречистени и благословени, всички – и зрители, и участници, поемат по-добри към пробуждаща се пролет!
Припомняме, че преди две седмици се проведе и т.нар. раздрънкване, където стотици кукери прозвъниха звънците на кукерските си костюми.
Село Елешница – това е мястото, където с настъпването на пролетта се провежда и кукерсти фестивал, точно на Възкресение Христово.
Уникални са и писаните яйца на селото, които се боядисват с восък и специална техника, като традицията се предава през поколения. „Боядисването започва в четвъртък, като първото яйце трябва да е червено. Използва се специална писалка, с която се шари яйцето докато е топло. След това се слага в боята“, сподели Даниела Шаркова, добавяйки, че рисуването отнема много време. След боята, яйцата се поставят върху скара на печката, за да падне излишният восък. После те се почистват и се лъскат с олио.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!