Горещи новини

КТБ спечели делото срещу България

-17:36-Razloginfo.com

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес, 30 август, в свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са погазили два члена от Европейската конвенция за правата на човека. Те се отнасят до правото на справедлив процес и правото на собственост.Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от БНБ и последвалото съдебно производство в България.

При констатирането на нарушенията Европейският съд по правата на човека приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза, а също така, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като не е успяла да изложи своята гледна точка.

Според Европейския съд отнемането лиценза на КТБ следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.

Европейският съд по правата на човека не уважи материалните претенции на КТБ, свързани с предявеното финансово обезщетение. България обаче е задължена да преразглежда законодателството си, за да установи дали пропуски в него не са причината за подобни повтарящи се нарушения.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!