Горещи новини

Кръшно Бабино хоро се изви в Разлог! Бабите начипрени в носии, внучетата с читка на главичка и цръвен конец с паричка!

-15:12-Razloginfo.com

Днес в Разлог се чества Бабинден по стар стил. Разложката жена е смела! Тя се не плаши от студ, сняг и пандемични фактори. Разложката жена винаги е пазила традициите. България е минала през много трудни моменти, но е съхранила традициите си, въпреки тежките условия и обстоятелства, които съпътствали живота българина. Днешният празник в Разлог, отбелязването му точно в този момент, е доказателство за това.Млади и възрастни в Разлог се хванаха на „Бабино хоро“. Хорото се изви днес на централния площад, когато традиционно в града  се чества Бабинден по стар стил.

Празникът е посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести, които са раждали, а също и на бебетата.

Дни преди Бабинден, във всеки дом на новородено в Разлог, тече трескава подготовка за празника.

Възрастни и млади жени завъртяха хорото, облечени в уникалните разложки носии, а на гърба си бяха заденали бебетата в цадилка. Бебетата бяха окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, които символизират здраве и дълголетие.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!