Горещи новини

Кръвната група има значение при COVID-19

| 14:05

Не за първи път учени установяват връзка между кръвната група и протичането на дадено заболяване. Знае се например, че хората от нулевата кръвна група рядко боледуват тежко от малария, а при чума най-леко се отървават тези от група А. Притежателите на кръвна група Б са по-малко склонни да образуват камъни в бъбреците. Хората от нулева група много по-рядко получават кръвни съсиреци и сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези от групи А и Б, но пък много по-лесно пълнеят. Подобна зависимост учените търсят и при кръвната група и протичането на инфекцията с коронавирус.Още през юни миналата година учени от Германия и Норвегия установиха, че има връзка между кръвната група и тежестта на протичане на ковид инфекцията. Те изследвали 1610 пациенти, при които се наложило интубиране заради спиране на дишането. От тях били взети кръвни проби и ДНК-то било сравнено с това на здрави хора.

Резултатите показали, че при нулева група опасността от тежко протичане на инфекцията е най-малка. Особено застрашени са тези от група А, които са 43 процента от населението на планетата. Кръвните групи Б и АБ не са толкова разпространени, колкото другите две, и заемат междинно положение. Изследването е публикувано в сп. New England Journal of Medicine.

Това, че човек принадлежи към “привилегированата” група 0 не означава, че е природно защитен от коронавируса, предупреждават учени. Това му дава предимство от около 10-15% да не се разболее или да изкара по-леко инфекцията. Затова хората от всички кръвни групи трябва да съблюдават противоепидемичните мерки и най-важното – да се ваксинират.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!