Горещи новини

Кремъл се закани на Щатите: Чакайте отговор на „икономическата война”

| 16:14

Съединените щати всъщност водят икономическа война с Русия. Това каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, че от гледна точка на Вашингтон изходът от кризата в Украйна се предполага, че е „стратегическо поражение на Путин“, съобщава ТАСС.„САЩ, разбира се, обявиха икономическа война на Русия и те водят тази война. Да, де факто е така“, каза говорителят на Кремъл.

Отговаряйки на въпрос какви са възможностите Москва да не загуби в тази война, като се има предвид, че САЩ се опитват да въвлекат целия свят в санкционния натиск върху Русия, Песков каза, че трябва „да правим това, което отговаря най-добре на нашите интереси“.

Прессекретарят на държавния глава не уточни в кои области Русия може да наложи ответни санкции: „Ще оставя въпроса ви без отговор. Не, засега не мога да дам подробности.“

Според Песков ситуацията на световните енергийни пазари се развива бурно и не се знае „до каква степен на турбуленция ще достигне“.

„Виждаме, че ситуацията на енергийните пазари се развива доста бурно. Всички заедно не знаем до каква степен на турбуленция ще стигнем“, допълни още говорителят на Кремъл.

Коментирайки думите на Нюланд, която нарече „Северен поток 2“ „купчина метали“, Песков смята за показателно, че „за това говори високопоставен американски дипломат“. Той отбеляза, че газопроводът „Северен поток 2″ е „метал,  но готов за използване“.

Въпросът на какви цени – договорени предварително или преразгледани сега се доставят руските енергоносители, Песков предложи да се обърнат към компаниите доставчици. В същото време той отговори отрицателно на въпроса дали има директиви към фирми от ръководството на страната.

„Има договорни задължения“, отбеляза той.

Решението на САЩ да откажат да купуват руски енергоносители ще бъде сериозно обмислено от Москва, но Руската федерация ще направи това, което й е изгодно в тази ситуация, каза Песков.

„Наистина ситуацията заслужава много, много задълбочен анализ – това са решенията, които бяха обявени от президента на САЩ Джо Байдън“, каза говорителят на Кремъл.

„Какво ще направи Русия? Русия ще направи каквото й трябва, това, което й е изгодно в тази ситуация“, подчерта Песков.

„Ние защитаваме нашите интереси, ще правим всичко в стриктно съответствие с нашите интереси“, каза той.

Русия е била и ще бъде надежден гарант за енергийна сигурност от световна класа и тя цени тази репутация. Враждебната вакханалия на Запада обаче прави ситуацията много сложна и принуждава Москва да се замисли, каза Песков.

„Неколкократно сме казвали, че Русия беше, е и ще продължи да бъде надежден гарант за енергийната сигурност не само на европейския континент, но и на световно ниво“, подчерта той в отговор на въпроса дали Руската федерация е готова да продължават да доставят петрол и газ на държавите, които подкрепиха санкциите срещу нея.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че дори и сега Москва продължава да доставя на други страни.

„И Русия цени тази репутация на надежден доставчик на енергийни ресурси“, каза той.

Както отбеляза Песков, европейските лидери единодушно признават, че Руската федерация изпълнява задълженията си по всички съществуващи споразумения и договори без прекъсване и изцяло.

„Но виждате враждебната оргия, която организираха страните от колективния Запад и която, разбира се, много усложнява ситуацията и ни принуждава сериозно да я обмислим“, обобщи прессекретарят на държавния глава.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!