Горещи новини

Кремъл: Мир в Украйна само при условията на Русия

| 10:28

Специалната военна операция в Украйна няма да приключи, ако Киев изключва възможността за преговори. А постигането на мир е невъзможно без изпълнението на условията на Русия. Това обяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.Коментарът му дойде, след като украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално се обявява, че всякакви украински преговори с руския му колега Владимир Путин са „невъзможни“, но се оставя отворена вратата за преговори с Русия. „Готови сме за диалог с Русия, но начело с друг президент“, посочи Зеленски.

„Или ще чакаме настоящият (украински) президент да промени позицията си, или ще чакаме следващият президент (на Украйна) да промени позицията си в интерес на украинския народ“, коментира от своя страна Песков. Като същевременно подчерта: „Постигането на мир без изпълнение на условията на Русия е абсолютно невъзможно“. В хода на проведените досега няколко кръга неуспешни преговори за мир Москва бе поставила като ключови условия демилитаризация, денацификация и военен неутралитет на Украйна.

Песков освен това поздрави US милиардера и собственик на гиганта „Тесла“ Илон Мъск за неговото предложение за мирно споразумение, с което да се сложи край на войната в Украйна, което пък бе отхвърлено от Киев.

Ден по-рано Мъск публикува в туитър допитване по своето предложение, което предвижда Украйна да предаде Крим на Русия, в контролираните от Москва украински области да бъдат проведени референдуми под егидата на ООН за определяне на съдбата им и Украйна да се съгласи на неутралитет. Около 60% от гласувалите в допитването се определиха против предложението.

„Много е позитивно, че човек като Илон Мъск търси мирен изход от тази ситуация“, каза Песков. А факта, че мнозинството е отхвърлило предложението на Мъск, Песков обясни с фалшиви профили в туитър, които участват в гласуването.

Междувременно сутринта без дебати и с пълно мнозинство и горната камара на руския парламент – Съветът на федерациите, одобри договорите за анексията на Донбас, Запорожка и Херсонска области към Русия. За да стане то факт, е нужен само подписът на президента Владимир Путин.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!