Горещи новини

Кремъл заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне подробности за войната в Украйна

| 13:13

Руското правителство заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне съдържание, което противоречи на руската версия за войната в Украйна.Комуникационният регулатор „Роскомнадзор“ обяви, че е поискал от онлайн енциклопедията да премахне страница, съдържаща „ненадеждни социално значими материали, както и друга забранена информация“ за нейните операции в Украйна. Регулаторът обвини сайта в умишлено дезинформиране на руските потребители.

Енциклопедията може да бъде глобена с до 4 милиона рубли или близо 47 000 долара, ако не премахне незаконните, според руското законодателство, материали.

Миналият месец Русия прие закон, криминализиращ новините за войната, които не отразяват версията на Кремъл за нея, включително ако в дописката „специалната военна операция“ е наречена „война“. Законът принуди повечето от останалите независими новинарски издания в Русия да се затворят, а много журналисти да напуснат страната поради страх от присъда в размер на до 15 години затвор.

Конкретната страница в Wikipedia описва историята и контекста на войната, както и конкретни военни операции, броя на жертвите и хуманитарната криза, нарушения на правата на човека, съдебни производства, международна реакция, икономически последици и медийни изображения.

Newsweek съобщава, че според руското правителство рускоезичната версия на страницата съдържа „неточна информация за специалната военна операция за защита на Донецката и Луганската народна република“.

Информацията в Wikipedia се получава и споделя от доброволци, като от фондацията-собственик на сайта уточниха, че украинските доброволци продължават да правят допълнения и редакции в енциклопедията, дори когато войната срещу страната им продължава.

В изявление, публикувано след първото искане за редактиране на сайта миналия месец, фондацията съобщи, че възприема искането на Москва за редакция като „цензура“ и че отказването на достъп на хората до надеждна информация по време на криза може да има „променящи живота последици“. Към 3 март англоезичната версия на страницата е била посетена повече от 11 милиона пъти, а статиите за войната са били преведени на повече от 99 езика.

Wikipedia не е единствената информационна платформа, заплашена от „Роскомнадзор“ с глоба. Само преди дни агенцията предупреди, че ще глоби Google с до 8 милиона рубли (повече от 93 000 долара) за неизпълнение на заповедите й за премахване на видеоклипове в YouTube, срещу които възразява.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!