Горещи новини

Кралски кръвосмешения, довели до генетични мутации и аномалии

-10:40-Razloginfo.com
Кръвосмешението вече е тема табу почти навсякъде по света, но това невинаги е било така. В миналото благородниците и кралските особи са правели всичко възможно, за да запазят благородническата си кръв „чиста“, което често пъти означавало близки роднини да се женят помежду си. В резултат на тези кръвосмешения са възникнали доста сериозни генетични мутации и аномалии, променили ДНК-то на цели родове.

Ето някои от най-известните случаи, познати на историята:

Крал Карлос II едва е можел да се храни или да говори

В продължение на стотици години Хабсбургската династия е властвала в Европа. Но тази знаменита династия илюстрира един от най-известните случаи на кралско кръвосмешение в цялата медицинска история. Хабсбургските кръвосмесителни бракове събират родовите кръвни линии по начин, който отключва физически и психически заболявания. Така например Хабсбургската челюст е доста отличителна, като най-много се е забелязвала при последният крал на Хабсбургска Испания – Карлос II. Долната му челюст е била толкова изпъкнала напред, че на практика му е било доста трудно да приказва и да се храни.

Хуана Кастилска полудява

Родителите на Хуана Кастилска са били втори братовчеди, а самата тя е била принудително омъжвана за свои роднини, за да се запази Хабсбургската династия. На 16 години се омъжва за хабсбургският владетел на Бургундия Филип I, познат още като Филип Красивия. Но тъй като повечето от роднините ѝ умират, основно заради медицински проблеми, възникнали по родствена линия, тя наследява трона и оттам започват психическите ѝ проблеми. На всичкото отгоре, Хуана разбира, че съпругът ѝ има любовница, при което я пробожда в лицето. След време Филип I умира внезапно, а тя вместо да го погребе, спи всеки всяка вечер с трупа му. Именно затова я наричат Лудата Хуана.Фердинанд I e роден със заболяване на мозъка

Фердинанд I е роден с хидроцефалия. Това е състояние, което предизвиква задържане на течност в главния мозък и може да причини мозъчно увреждане, а също и смърт, ако не бъде лекувано. Също така е имал същата челюст, която е типична за Хабсбургската династия. Въпреки уврежданията му, царят е настоявал той да бъде наследник на трона, за да продължи царската линия и принципите на наследството на монархията.

Кралица Виктория може би е разпространила хемофилията

За източник на това заболяване, което представлява затруднено кръвосъсирване, водещо до голямо загуба на кръв се смята Кралица Виктория. Тя е била омъжена за първият си братовчед Принц Алберт. Тя е имала шест дъщери, две от които са били носителки на заболяването, а синът ѝ – Принц Леополд е бил болен. Петима от наследниците ѝ са починали от хемофилия.

Крал Джордж III е страдал от порфирия

Крал Джордж III е бил наричан „лудият крал“, тъй като е получавал пристъпи на ментална нестабилност, буйстване и халюцинации, вследствие на заболяването порфирия. Но в последно време се говори, че лудостта на кралят не е заради болестта, а за заради кръвосмешенията в Хановерската династия.

Мария I де Браганса е била наричана „Лудата Мария“

Мария I, първата кралица на Португалия, е била омъжена за чичо си. Тя е била многократно посещавана от д-р Франсис Уилис, който е лекувал крал Джордж III. Както английският крал, така и Мария I е страдала от психично заболяване. Лекарят не е успял да я лекува, а с течение на времето е спряла да изпълнява служебните си задължения.

Лудвиг II е живял в свой измислен свят

Лудвиг II е братовчед на Елизабет Баварска, която пък е била омъжена за друг неин братовчед. Самият Лудвиг II не се жени. Той израства с приказките на Андерсен. На 16-годишна възраст се увличал от операта, а след като сяда на трона, се превръща във фанатичен строител на замъци. Именно затова всички са мислили, че е луд. Лудвиг не е проявявал интерес към държавните дела. Негова страст били музиката, живописта и архитектурата. Именно затова той е поканил композитора Рихард Вагнер в Мюнхен, защото е обожавал музиката му.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!