Горещи новини

Край няма: Депутатите отново не избраха председател на НС (гледайте на живо)

| 11:30

На третия ден от началото на 48-ото Народно събрание депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента. Кандидатите Кристиан Вигенин от БСП, Цвета Рангелова от „Възраждане“ и Йордан Цонев от ДПС не събраха нужната подкрепа, за да оглавят парламента.Минути по-късно на балотаж отидоха Цонев и Вигенин, но отново нито един от двамата не получи необходимия брой гласове.

„Вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. Всеки един от нас разказваше на избирателите си какво ще прави, когато отиде в НС. Блокажът още в първото заседание показва, че парламентът е излишна институция, и не е в състояние да работи. Сигурно милиони хора са загубили живота си заради демокрацията, но в момента обезсмисляме и себе си по този начин. Утре хората ще кажат: „За какво са ни тези партии“?, коментира Вигенин.

„Нямам притеснения откъде би могла да дойде подкрепа. Припомням на Кристиан Вигенин също да няма притеснения, защото беше външен министър на България 5 години с мандат на ДПС. Няма нищо страшно. Приех номинацията на моята парламентарна група в тази тежка ситуация, защото идеята беше в условия на много остра конфронтация между двете първи парламентарни сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса”, коментира Цонев преди поредното безрезултатно гласуване.

След него народните представители излязоха в почивка. Предстои заседание на Председателския съвет в опит да се намери компромисно решение.

При откриването на новото НС бяха издигнати пет номинации за парламентарен шеф – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната”, Петър Петров от „Възраждане”, Кристиан Вигенин от БСП и Йордан Цонев от ДПС.

След няколко неуспешни опита в сряда да бъде избран председател на парламента, от „Продължаваме Промяната” оттеглиха кандидатурата на Минчев. По-късно същото направиха и от ГЕРБ-СДС и „Възраждане”.

В търсене на консенсус, от ГЕРБ-СДС предложиха позицията да заеме най-възрастният депутат – Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от БСП. В края на пленарния ден обаче самият Рашидов обяви, че оттегля номинацията си.

Със серия от срещи и председателски съвети депутатите се опитаха да разрешат създалата се кризисна ситуация за избора на председател на НС. Стигна се и до предложение за лидерски съвет, но и той беше провален.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!