Горещи новини

КПКОНПИ започва проверка на сигнали за нарушения, извършени от Гешев, той иска техническа помощ от ЕК за анализ на дела на Спецпрокуратурата

| 15:51

След сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, КПКОНПИ започва проверка по налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев.Според твърденията на Йорданова при нея са постъпили множество сигнали, свързани с действията на главния прокурор и негови закононарушения.

В тази връзка КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на сигналите, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова. Изискани са заверени копия и друга, свързана с казусите, информация от Министерство на правосъдието.

Главният прокурор Иван Гешев изпрати до министъра на финансите  Асен Василев писмо относно кандидатстване за получаване на помощ по Инструмента за техническа подкрепа, предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ИТП). Координационно звено по прилагане на ИТП у нас е дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерство на финансите.

Прокуратурата на Република България е подала искане за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес, които са от компетентност на Специализираната прокуратура.

Независимият анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и би бил полезен в дебата за съдебната реформа и по-конкретно за бъдещето на специализираното правосъдие в България.

В рамките на междуинституционалния диалог и желанието за сътрудничество в интерес на българските граждани Прокуратурата на Република България очаква своевременна реакция от страна на Министерство на финансите с цел координация за получаване на помощта в рамките на Инструмента за техническа подкрепа към Европейската комисия.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!