Горещи новини

Космически технологии в обикновения живот

-19:24-Razloginfo.com

Космическата индустрия ни се струва нещо далечно и недостижимо за нас, обикновените хора. Животът ни става все по-удобен, с непрекъснатото въвеждане на иновации. Постепенно свикваме и не се учудваме на практичните, удобни и функционални вещи в живота си. Не се и замисляме, как са били изобретени. Много от тях са създадени от военните или за били оборудване на космически кораби. А ето, че и ние можем да се облагодетелстваме от космическите технологии, изстрелвайки живота си на астро ниво.Разбира се, никой няма да даде на обикновен човек достъп до най-модерните разработки, но много нововъведения от последните години рано или късно започват да се използват в бита. Нека разгледаме няколко примера за изобретения, направени за космоса, но използвани вече в обикновения живот.

Мемори пяната

Специалистите в космическата индустрия са разработили полиуретан-силиконова пластмаса за производството на седалки, които намаляват натоварването върху тялото на астронавта по време на кацане. Този материал равномерно разпределя теглото и налягането, лесно абсорбира шока и възстановява първоначалната си форма дори след компресия няколко пъти. Днес се използва главно за производството на матраци.

Акумулаторни електроинструменти

Представете си следната ситуация: кацате на Луната, за да вземете проби от почвата, но към какво да свържете апарата? Ще ви трябва много дълъг кабел. Така били създадени акумулиращи батерии,  позволяващи на инструмента да работи възможно най-дълго при едно зареждане на батерията. Работници от цял свят и до днес са благодарни на космическата индустрия за безжичните уреди. Между другото, по този начин се появили и преносимите прахосмукачки.

Спортни стелки

Костюмът, който участва в поредица от мисии „Аполо“, имал пружинни подметки. След завършването на полетите до Луната през 1972 г., програмата Аполо бе закрита и технологията преминала в производството на обувки за бягане. Стелките абсорбират енергията на стъпалата, за да дадат на атлета допълнителен тласък от земята.

Тефлон

Тефлонът е открит още през 1938 г., но едва започвайки да го използват като топлоизолация на космически кораби, хората разбрали колко полезен може да бъде този материал в ежедневието – например, заради своите незалепващи свойства той е чудесен за производството на тигани. Едно от основните предимства на тефлона е ниският коефициент на триене, което го направи един от основните компоненти на лагери, уплътнения, изолация на електрически вериги на космически кораби и дори изкуствени фуги. Тъканите с тефлоново покритие се използват широко за покриване на нефтопроводи и покриви на стадиони.

Цифров сензор за изображения

Всеки път, когато правите снимки или видеоклипове на смартфон, използвате CMOS сензори. Тази технология е създадена, за да се намали размера на камерите за междупланетни полети на безпилотни летателни апарати. Тези сензори също направиха възможно намаляването на различни оптични медицински устройства.

Антизаледяващи системи

Дълги години инженерите се борели с проблема със заледяването на крилата и самолетните двигатели. Днес това изобретение е не само неразделна част от авиационната индустрия, но защитава и железниците.

Стъкла за очила с UV защита

Многобройни прахови частици, плаващи в космическото пространство, могат лесно да повредят скафандър, нарушавайки видимостта или още по-лошо, да пробият дупка в стъклото, причинявайки теч в скафандъра. Това обстоятелство принудило инженерите от космическата индустрия да разработят устойчиво на повреди стъкло, което сега се използва при обикновените очила. Освен това, през 80-те години учените се чудели как да предпазят очите на астронавтите от вредната ултравиолетова светлина. За тази цел очилата започнали да се монтират в скафандри, които предпазват от UV лъчи. Технологията бързо била възприета от световната модна индустрия, като заменили с нея,  пластмасовите слънчеви очила. В съвременните костюми се използват очила, които не само предпазват от слънчева светлина, но и подобряват възпроизвеждането на цветовете. Защитните стъкла днес се използват във все по-голям брой очила, ски маски, телескопи и защитни маски за заваряване.

Закопчалки от велкро и цип

Тези незаменими в ежедневието неща са измислени доста отдавна – съответно през 1914 г. 1948 г. – но стават широко разпространени едва след като попаднаха в космическата индустрия. Отначало астронавтите открили, че такива закопчалки са с компактни размери и помагат бързо и надеждно да се закопчават космическите дрехи. В последствие скиори, чиито костюми са доста подобни на тези, които са под скафандръра на астронавтите, обърнали внимание на това изобретение и се възползвали от него.

Филтър за пречистване на водата

Днес използването на филтър за пречистване на водата е широко разпространено. Но ако на земята още имаме възможност да намерим друг източник на чиста питейна вода, то жителите на космическите кораби трябва да прибягнат до използване на сложни системи за пречистване, които позволяват повторна употреба на течности без вреда за здравето.

Детектор за дим

Дори малък пожар в голяма сграда е много опасен. Какво можем да кажем за запалването в условия на ограниченото пространство на космически кораб, когато навън има само студено, безжизнено пространство и няма къде да избягаш. Проблемът е очевиден, затова били създадени първите приспособими димни детектори. След това димни детектори започнали да се появяват в обикновени сгради и станали  задължителна част на всяка обществена сграда.

Колело с гъвкави елементи

Проектът на лунния ровер на НАСА не би бил възможен без колела, способни да издържат на всякакви метеорологични условия, екстремни температури, пробиви и механични повреди. Американската аерокосмическа агенция не можела да създаде такива колела сама, затова Michelin, световен лидер в производството на гуми, се притекъл на помощ. В резултат на това се появили Twel – гуми, които не се нуждаят от въздух. Вече Tweel се инсталират на селскостопански машини и обикновени автомобили.

GPS

Трудно е да си представим живота на модерен автомобилист без GPS навигация. За да намерите правилната точка на картата, просто трябва да кажете на смартфона адреса на местоназначението. Изкуствените сателити започнали да се изстрелват много преди първия космически полет. Идеята за спътникова навигация се зародила през 50-те, когато американски учени, които наблюдавали сигнала от съветския сателит, забелязали, че поради ефекта на Доплер честотата на приетия сигнал се увеличава с приближаването на спътника и намалява с неговото разстояние. По този начин, знаейки  точни координати на Земята, стана възможно да се измери скоростта и местоположението на спътника, и обратното –  знаейки местоположението на спътника, можете да разберете скоростта и координатите на обект на Земята. Този принцип е в основата на съвременните GPS приемници.

Костюми за плуване

Тестовете в Динамичните тунели в изследователския център на НАСА имат роля за създаването на банския костюм Speedo LZR Racer. По време на неговото развитие са открити материали и видове шевове, които причиняват минимално съпротивление при плуване. Според НАСА на Олимпиадата през 2008 г. почти всички медалисти и шампиони били облечени в тези костюми. Оттогава моделът LZR Racer е забранен за използване в международни състезания, но много професионални спортисти продължават да използват специална модифицирана версия на костюма.

Отводнителни канали

Дълги тесни канали, които премахват излишната влага от повърхността на писти и магистрали, за първи път са използвани през шейсетте години, на площадката за изпитване на изследователския център на НАСА. Сега това изобретение може да се види край басейни, пешеходни пътеки и кошари за добитък.

Телескопични стрели

Тези механизми са спасили хиляди животи на Земята, въпреки че първоначално били проектирани за изграждането на големи ракети-носители. Благодарение на телескопичните стрели пожарникарите по целия свят могат да достигнат горните етажи на много сгради с височина 55-60 метра. Така наречените „кули за машини“ се използват и за полагане на кабели, повдигане на малки товари, ремонт и боядисване.

Разбира се, това не са всички космически разработки, влезли в живота ни.

Други космически изобретения са: Ръката на Терминатора, инфрачервения термометър, лечебните костюми за рехабилитация на деца с церебрална парализа, слънчевите батерии, огнеопорната тъкан, прозрачните брекети, дистанционното управление и  стъклокерамиката. А какво ли още предстои…

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!