Горещи новини

Коронавирусът отлага преброяването на населението

-19:57-Razloginfo.com

Министерският съвет ще може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., след като парламентът даде възможност за удължаване на срока с одобрените на първо четене промени в закона.

Причината за промяната е извънредната епидемична обстановка в страната, обявена заради разпространението на COVID-19.

Така новата дата за началото на най-голямото статистическо изследване у нас ще може да бъде определена от изпълнителната власт, съобразявайки я с текущата ситуация около развитието на епидемията.

Съгласно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.статистическото изследване трябваше да започне в 00 ч. на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20 ч. на 15 февруари.

Отлагане поиска и лично председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски, според когото епидемичната обстановка крие реални рискове от заразяване както на хората, така и на преброителите.

Освен това самите преброители все още не са преминали необходимото обучение, тъй като това е свързано със събирането на много хора на едно място, което противоепидемичните мерки забраняват.

По време на дебатите БСП изразиха своето притеснение, защото преброяването е важно за двата предстоящи избора през следващата година, но управляващите от ГЕРБ заявиха, че то няма да има ефект върху вота, тъй като обобщените данни от него ще са известни в края на 2021 г.

„Има логика в това да не се бърза на 22 януари, но това не трябва да стане, като се дава отговорност на правителството.

Въпросът е от национално значение и парламентът не може да абдикира“, заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

„Няма никаква задкулисност, самите вие разбирате колко е абсурдно 30 хиляди души да тръгнат по къщите на хората да ги разпитват“, репликира народният представител от ГЕРБ Александър Ненков.

Отлагането обаче не може да бъде повече от 9 месеца, тъй като Европа изисква преброяването да бъде проведено в рамките на следващата година.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!