Горещи новини

Компенсаторни механизми заради растящите цени на тока поискаха от бизнеса

-11:04-Razloginfo.com

Компенсаторни механизми заради растящите цени на тока поискаха от бизнеса, както и свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Ако компенсациите са справедливи, ние ще призовем нашите членове – работодателите, да повишават доходите и да не увеличават цените. Таванът за енергийните разходи не компенсира в почти никаква степен свръхразходите за електрическа енергия. Ние предложихме 75 процента от разликата над прогнозируемата стойност на електрическата енергия, определена от КЕВР, до средномесечната стойност на електрическата енергия на борсовия пазар да бъде компенсирана. Това е справедливото и може да ни помогне да не затънем в блатото на енергийната криза и да ни доведе до сериозен икономически растеж, заяви в „Денят започва“ председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. Той прогнозира, че ако проблемът не бъде решен ще има фалити на структуроопределящи предприятия – компании от секторите химия, металургия, стъкларската промишленост.

Някои компании вече са на ръба. Има уволнени служители. Прекият диалог с българското правителство още не е започнал, което е проблем, ако има диалог – ще стигнем до правилните решения, допълни Добри Митрев. По думите му целта е да се увеличават доходите на предприятията и да има справедлива социална система.

КСНС е нещо крайно. Има достатъчно средства, трябва да бъдат разпределени към всички, добави Добри Митрев. Той прогнозира, че ще се върви към намаляване на цената електрическата енергия и поиска срещи с премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и енергийния министър.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!