Горещи новини

Колчетата в Кресненското дефиле рязко понижиха катастрофите и жертвите

-9:12-Razloginfo.com

Катастрофите, жертвите и пострадалите в Кресненското дефиле рязко са намалели след поставянето миналото лято на колчета, които ограничават изпреварването в участъка. Това показва справка с данни на Областна дирекция на МВР Благоевград, поискани от “Капитал” по Закона за достъп до обществена информация.Отсечката е част от главен път Е-79, който свързва както столицата с Гърция (ключово трасе през топлите месеци заради туристическия интерес към южната ни съседка), но и реално е част и от ключова европейска пътна артерия и е силно натоварена.

Според доклад на Държавната агенция по безопасност на пътищата пътно-транспортните произшествия в отсечката основно се дължат на неправилното изпреварване, като “Пътна полиция” потвърждава това – и по техни данни 70% от катастрофите се случват по тази причина.

Пътният травматизъм в участъка често е посочван и като причина строителството на “Струма” в района да започне по-бързо. Все пак закъснялата и очевидно успешна мярка с поставянето на ограничителни колчета миналото лято е добро временно решение, докато се изчистят процедурните проблеми около големия инфраструктурен проект.

Иначе според данни на МВР, цитирани в медийни публикации, по пътя Симитли-Кресна през 2016 г. е имало 60 катастрофи, 7 загинали и 26 ранени.

Колчетата бяха поставени на 7 юли 2022 г. по инициатива на инициатива на тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Идеята обаче е от доста по-рано. Още през 2019 г. Държавната агенция “Безопасност на движение по пътищата” предлага на Агенция “Пътна инфраструктура” да постави такива ограничители, потвърдиха от институцията. Не е ясно защо мярката е приложена чак три години по- късно.

Пътният травматизъм често е сочен и като аргумент за форсирането на проекта за “Струма” през Кресненското дефиле, последната отсечка от магистралата, която не е започната. Реално поставянето на ограничители обаче решава – поне временно, проблема, докато не се избере вариант и не се започне изграждането на новата отсечка.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!