Горещи новини

Колко ще струват горивата при премахване на акциза или ДДС

| 13:55

С до 70 стотинки могат да поевтинеят горивата, ако бъде премахнат акцизът, а с премахване на ДДС намалението ще е около 35 стотинки. Това сочат изчисленията на икономисти, съобщава Нова ТВ.Според икономиста Михаил Кръстев правно невъзможно е акцизът върху горивата да бъде премахнат напълно. “В България се плаща около 710 лева за 1000 литра масов бензин. 640 лева за дизел и около 340 лева за газ. Ако изцяло се премахне акциза и се пренесе върху цената намалението ще е около 71 стотинки за литър бензин, около 64 стотинки за литър дизел и около 34 за литър газ”, обясни той.

По думите му ДДС България може да намали безпрепятствено, ако пожелае. “При премахване на ДДС поевтиняването за потребителя ще е с около 34 стотинки за най-масовите горива, а ако ДДС стане 9%, би трябвало намалението да е около 17 стотинки. Това означава, че търговците и държавата действат в унисон”, посочи Кръстев.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!