Горещи новини

Колко литра бензин се купува със средна заплата в различните европейски страни

| 15:42

Европейските страни с най-достъпен за населението бензин са Люксембург, Великобритания и Холандия. Това показват резултатите от проучване на РИА Новости на основата на официални данни за съответните държави.Изчисленията в рубли са направени, като са съпоставени средните доходи на населението и цената на литър бензин към края на юни.

Например, жителите на Люксембург могат да си позволят да закупят със средна месечна заплата повече от 2000 литра 95-октанов бензин на цена от 120,8 рубли за литър.

Британците могат да закупят 1459 литра на цена от 143,7 рубли за литър бензин. В Нидерландия, Германия и Ирландия гражданите могат да купят малко над 1400 литра гориво със средна заплата.

В „класацията“ за достъпността на бензина, Русия заема 13-то място сред европейските страни. За средната си месечна заплата, руснаците могат да закупят около 1057 литра гориво.

Гражданите на България, Латвия, Словакия и Хърватия могат да си купят около 500 литра гориво за средна работна заплата, т.е. едва една четвърт спрямо гражданите на Люксембург и малко над една трета от възможностите на германците.

В края на „класацията“ е Румъния – там жителите могат да купят със средна заплата само 384 литра бензин. Което практически е 5 пъти по-малко, отколкото в Люксембург, и почти три пъти по-малко, отколкото в Русия.

През първата половина на 2022 г. европейската страна с най-голямо поскъпване на бензина стана Турция, където фактически беше регистриран 100-процентов ръст, т.е. цената на бензина се е удвоила, показва проучване на портала Picodi.com.

Следващите две държави по най-голямо оскъпяване на бензина за полугодието са Украйна (плюс 63%) и Молдова (плюс 53%).

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!