Горещи новини

Колко време е нужно за пълното възстановяване на пациенти с дълъг COVID-19

-20:00-Razloginfo.com

Биомаркерите за дълъг COVID-19, налични при пациенти осем месеца след инфекцията, до голяма степен изчезват до 24 месеца. Това установи изследване сред голяма група пациенти, заразени с новия коронавирус при първата вълна в Австралия, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.Изследването, проведено от специалисти от Института „Кърби“ на Университета на Нов Южен Уелс и болница „Сейнт Винсънт“ в Сидни, Австралия, дава оптимистична прогноза, че аномалиите, свързани с дългата инфекция от COVID-19, изчезват с течение на времето. Резултатите са публикувани в сп. „Нейчър Комюникейшънс“.

Учените са проследили състоянието и изследванията на пациенти, заразени с COVID-19 при първата вълна на инфекцията в Австралия, и са ги сравнили с показателите на контролна група в продължение на две години.

През януари 2022 г. изследователският екип от Института „Кърби“ първи в света показва, че клиничните симптоми на продължителното заболяване съвпадат с биомаркери, показващи продължителен възпалителен процес на осмия месец след заразяване. Това е ясна биологична база за синдрома на дългия COVID-19.

„Почти година и половина по-късно с удовлетворение отбелязваме в групата на пациентите значителни подобрения в кръвните маркери. Повечето от пробите, които сме анализирали лабораторно, показват, че биомаркерите, показващи преди необичайна имунна функция, са се нормализирали“, каза д-р Чансават Фецуфанх, водещ автор на изследването и старши лектор в Института „Кърби“.

Проф. Антъни Келехер, директор на института, посочи, че тези резултати са наблюдавани при заразените с първия вариант на новия коронавирус и при пациенти с лека или умерена инфекция. Той посочи, че екипът ще продължи изследванията, за да се опита да установи защо при някои пациенти не настъпват подобрения и какво може да се направи, за да им се помогне.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!