Горещи новини

Кой мед е най-полезен?

| 17:13

Медът е суперхрана, която се нарежда сред най-добрите природни антибиотици и много трудно би могло да бъде отговорено на въпроса кой мед е най-полезен. Всички видове мед крият безброй полезни за човека свойства. Няма как да се определи кой вид е най-плезен, но всеки вид мед отговаря за решаването на конкретни здравни проблеми.Невъзможно е да се определи колко вида мед съществуват по света, но обикновено той се дели на тъмен (по-богат на желязо) и светъл (придобива характерния си цвят след кристализацията си), както и на конкретния вид растение, от което е направен и на мястото, от което е събиран ( планински мед, горски мед и т.н.).

Да разгледаме някои от най-популярните видове мед и какво конкретно лекуват те.

Полски мед

Известен е и като пчелен мед от полски билки или Полски букет. Логично той се приготвя от растенията, които се срещат по полетата и се препоръчва при главоболие, защото успокоява нервната система.

Планински мед

Приема се, че това е най-чистият от екологична гледна точка мед. Представлява букет от билки, растящи високо в планините и има широкоспектърно действие. Обикновено е с по-горчив вкус, а цветът му може да е различен.

Горски мед

Той се причислява също към най-качествените видове мед и подобно на планинския се използва за лечение и профилактика на множество заболявания и оплаквания.

Ливаден мед

Има доста сладък вкус, а на цвят може да варира от златисто до кафеникаво. Има антимикробно и тонизиращо действие.

Мед от Акация (Акациев мед)

При него е характерно бавното кристализиране, поради което е много светъл на цвят. Има успокояващо действие и се прилага при безсъние и неврози.

Мед от Липа (Липов мед)

Сред най-разпространените видове мед, които се използва за лечение на бронхит и ангина, заболявания на бъбреците, стомаха, червата и жлъчката. Има противовъзпалително и отхрачващо действие.

Мед от Кестен (Кестенов мед)

Този вид мед има доста горчив вкус, но е много полезен за лечение на диабет, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания.

Мед от Бор (Боров мед)

Много разпространен вид мед, който се използва за лечение на кашлица, грип и простудни заболявания. Явява се един от най-добрите имуностимулатори, поради което е добре да го консумирате с профилактична цел именно през есенно зимния сезон.

В заключение ще добавим, че има и много редки видове мед, каквито са медът от тютюн, тиква и моркови. Те са доста скъпи и трудно могат да бъдат намерени на пазара. Както и останалите си по-популярни събратя, така и те крият безброй ползи за човешкото здраве.

Източник: popantofi.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!