Горещи новини

Кой е поискал президентска република у нас?

| 18:30

По повод изявлението ми в петък, чух много думи. Лъжливи, сериозни, смешни, страхливи, всякакви думи. Но сега искам да чуете думите на първия демократично избран президент – Желю Желев. Те са произнесени през 2012 г. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Във видеото от гостуването на Желев в предаването му, което тогава вървеше по bTV, той заявява, че винаги е смятал, че България е трябвало да стане президентска република. „Защото такъв сложен период, в който навлизаше страната, една посткомунистическа държава, периода на Прехода, трябва да има една силна изпълнителна власт, която веднага да взима законите, които гласува парламента и да ги реализира.

При президентската република е по-централизирана властта без това да напомня за диктатура. Парламентарните държави в Европа се провалиха след Втората световна война и тогава генерал дьо Гол постави ултимативно въпроса на френския парламент: трябва да се разширят правомощията на президента, защото за една година пет-шест правителства се сменят, това не е управление. Да не говорим за приемственост, за прогрес и прочее. И бяха принудени да го приемат това нещо.

Дьо Гол създаде т.нар. полупрезидентски режим за разлика от американската държава, която е напълно президентска. Президентът, освен държавен глава, той е и шеф на правителството, той е министър-председател и той отговаря за всички действия на изпълнителната власт. Не можеш да кажеш, че Америка не е демократична държава, извинявам се.

Америка може да го направи това, защото при нея има развито гражданско общество, има желязна съдебна система, има свободни медии…“, обяснява Желю Желев.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!