Горещи новини

Кои са седемте смъртни гряха и защо са толкова опасни?

-21:01-Razloginfo.com

Нека за момент да се абстрахираме от библейското значение на седемте смъртни гряха. Ако се замислим, те са свързани или с физическото, или с емоционалното човешко състояние, под формата на лоши подбуди. За последните, обикновено е виновен стресът и напрегнатото ежедневие, проблеми в детството или такива, наложени от обществото. Нека за момент оставим настрана библейското значение на седемте смъртни гряха и да си ги представим в осъвременен вариант – такива, каквито са.Похот – освен тела, хората притежава и ум. Прекрасно е ако харесате и двете у някого. Всеки има нужда да бъде ценен като личност, защото знае през какво е преминал и какво прави в момента, за да има съответния натрупан интелектуален опит. Трябва да покажете уважението си първо към тази човешка страна, а после, евентуално да получите и другата – сексуален контакт. Този смъртен грях е насочен към насилниците, които не уважават, не зачитат и в неуспеха си да контролират собственото си желание, нараняват други хора.

Чревоугодничество – храната е шедьовър и вие може да постигнете чудеса с продуктите, които обичате. Експлозията от вкусове ще се настани в сърцето много бързо. Важното е да не прекалявате. Не само заради греха, а и защото това може да доведе до сериозни стомашни проблеми. Трябва да контролирате апетита си, да не се пристрастявате към т.нар. вредни храни, да поделяте залъка си с близките. Чудесен начин да се научите на самоконтрол и да пречистите организма си, са постите, които са различни и се правят няколко пъти годишно.

Алчност – да имаш и да не искаш да дадеш, а другият да няма, но да намира начин да дава. Това е ужасен недостатък, който може да обрече човек на самота. Удоволствието да дадеш е много по-голямо. Да направиш малък подарък, мил жест, да поделиш парите за сметките с партньора или да оставиш бакшиш на сервитьора, това ще ви направи една идея по-добри хора. Споделеното щастие е двойно щастие, макар и когато става дума за пари.

Леност – или казано с други думи мързел. Колкото и да се шегуваме с него, това си е сериозен проблем и го знаем. Въпреки удобствата, които хората си създават днес – технологии, коли, дистанционни и т.н., пак ни мързи. Трябва, обаче, да помислим, че заради нашата леност, половинката върши двойна работа и понася двойно натоварване. Това не е честно и заслужено. Тялото може да понесе много повече усилия от тези, на които го подлагаме, така че малко повече активност няма да ви навреди.

Гняв – сам по себе си, гневът е свързан с агресия, със състояние, в което човек губи контрол над действията си и може да нарани друг човек или себе си. Не бива да си позволяваме да изпадаме в такива състояния.

Завист – знаем, че е лошо, но всички го правим понякога. Един път безобидно, друг път не толкова. Завистта е нещо напълно безсмислено. Може да си мислите, че нечий живот е розов, но това съвсем да не е така. За други неща, вие самите бихте могли да се окажете обект на завист. Ето защо, важното е да гледаме в своята чиния. Всеки има това, за което се е трудил и постига друго с цена, която само той е готов да плати. Освен това, завистта няма място между приятели. Ако е налице, то приятелството не е истинско. Радвайте се на това, което имате, не завиждайте, а се мотивирайте.

Гордост – опасно състояние, което не позволява на човек да усети истинската си природа, да завърже познанства, да не съществува пълноценно. Тези хора не се извиняват и не благодарят, защото според тях няма за какво. Те винаги са прави и гледат от високо. Когато паднат оттам, обаче, боли. Горделивостта трябва да се изкорени от всяко същество, защото тя не носи нищо добро.

Източник:sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!