Горещи новини

Кои са известните композитори с богати криминални досиета?

-13:39-Razloginfo.com

Ако искате по-добре да разберете живота на някои композитори, погледнете на тях по този начин: те са изключително надарени, но са били обикновени живи хора.

Някои от тях дори имат криминална история…

1. Лудвиг ван Бетовен – Обвинение: скитничество

Бетовен е толкова увлечен от своите занимания, че банални неща като домакинство, спретнат външен вид и чисти дрехи изобщо не го вълнуват. През 1820 г., докато се разхожда из улиците на Вайнер Нойщад, той се загубва и започва да наднича в прозорците, за да се ориентира. Но тъй като изглежда като бездомник, един полицай го арестува. По-късно великият композитор получава официално обвинение в… скитничество.„Аз съм Бетовен!“, заявява той в полицейския участък. „Разбира се, разбира се“, му отговарят. Налага му се да прекара известно време в полицията, докато господин Херцог – градският капел-майстор, не се намесва, за да го освободи.

Лудвиг ван Бетовен се държи доста зле по време на ареста си. Според отчетите се оказва, че полицаят дори се налага да се обърне към комисаря на полицията за помощ, за да се справи с разярения композитор.

„Хер комисар – заявява той, – арестувахме човек, който не ни дава мира и през цялото време истерично настоява, че е Бетовен!”.

2. Игор Cтpaвинcки – Обвинение: обругаване на националния химн

Снимка: wikipedia.org

През 1944 г. Игор Стравински хвърля в ярост полицаите в Бостън със своето изпълнение на химна на страната „Знаме, обсипано със звезди“. Те са толкова ядосани, че идват при него на следващия ден, за да „се убедят, че той никога повече няма да го изпълнява…“.

3. Франц Шуберт – Обвинение: революционна дейност

Снимка: wikipedia.org

През 20-те години на XIX в. в Германия и Австрия е неспокойно. В обществото бродят либерални настроение и младите студенти с революционни идеи за свобода не предизвикват доверие у хората. Затова, когато австрийската тайна полиция уличава Франц Шуберт и четирима негови приятели в „оскърбление на властите с използването на нецензурни ругатни“, те са арестувани. Един от тях – Йохан Сен, прекарва 14 месеца зад решетките.

Самият Шуберт е спасен от растящата си репутация на велик композитор, но е строго глобен. А в общество, кьдето одобрението на полицията се изисква за всичко – от вестникарската публикация до женитбата, регистрацията в полицейското досие значи много.

4. Йохан Себастиан Бах – Обвинение: прекалено настоява за своето уволнение

Снимка: wikipedia.org

През 1708 г. Йохан Себастиан Бах приема длъжността камерен музикант в двора на херцог Сашен-Ваймарски. В продължение на пет години той оглавява камерния оркестър и се стреми към длъжността капелмайстор. фактически изпълнява неговите задължения, тъй като капелмайсторът е твърде възрастен, болен и не може да работи. Заемането на тази длъжност представлява само формално очакване на смъртта на предшественика на Бах. Представете си каква е яростта му, когато назначават друг на нея, а именно некадърния син на капелмайстора.

Съперничещият двор на херцог Ангелт-Котенски вижда тази грешка на конкурента и предлага на Бах длъжността капелмайстор. Бах се съгласява. Но хергогът Сашен-Ваймарски незабавно му отмъщава, като го хвърля в тъмница за 30 дни.

Докато е в килията, композиторът не си губи времето и пише хорална прелюдия за орган. По-късно я публикува като част от своя първи шедьовър за орган.

5. Рихард Вагнер – Обвинение: еволюционна дейност

Снимка: wikipedia.org

Рихард Вагнер живее в Дрезден шест години. През това време съчинява опери и прекарва времето си в средите на левите радикали. В пресата той подстрекава хората към революция. А по време на Майското въстание през 1849 година изработва ръчни бомби и дори се изправя на барикадите.

Когато въстанието е потушено, Вагнер е преследван от правителството. Той заминава за Цюрих, където се заселва като бежанец. Обвиненията срещу него го задържат извън пределите на Германия чак до 1862 година.

Източник: popantofi.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!