Горещи новини

Кои са държавите, които казаха „Не“ на цигарите

| 15:30

Алтернативите на цигарите с намалена вреда могат да спестят милиарди долари от световните разходи за онкологични, сърдечно-съдови и респираторни болести. 30 години след началото на интензивни кампании и мерки срещу тютюнопушенето, пушачите остават приблизително еднакъв брой през годините – над 1 млрд., а 8 млн. от тях загиват всяка година от свързани с цигарите болести.В същото време държавите с иновативен подход, които стимулират пушачите да преминат на бездимни алтернативи като електронни цигари, снус или нагреваеми тютюневи изделия, показват положителни резултати в справянето с проблема. По-малък акциз на новите тютюневи продукти биха насочили пушачите по-ефективно да направят промяната и да си спестят здравни последствия от пушенето.

Това стана ясно по време на Петата научна среща за намаляване на вредата от тютюна, нови продукти, изследвания и политика. Топ-събитието в Атина събра над 240 участници от 41 държави – учени и експерти по обществено здраве от цял свят, които споделиха последните новости в сферата. Пушачите намаляват там, където са стимулирани да откажат цигарите с помощта на алтернатива с намалена вреда, незамисимо дали тя е електронна цигара, устройство с нагряване на тютюн или орални торбички тютюн (снус), показва статистиката от различните държави.

„Снусът е причината в Швеция и Норвегия да има най-малко млади пушачи, а заболеваемостта в Швеция от рак на белия дроб, да е рекордно ниска. Там, където има увеличаване на продажбите на нагреваеми тютюневи продукти, има отчетливо намаляване на продажбите на цигари. Пример за това е Япония. Благодарение на електронните цигари, в Англия 50 000 пушачи отказват цигарите всяка година“, посочва проф. Лион Шахаб, изследовател – психолог в Юнивърсити Колидж Лондон.

Ето къде още намаляването на вредата бележи успехи според данните от научната конференция:

Англия

4,5 млн. англичани са вейпъри, стана ясно от последната статистика преди дни. „Електронните цигари отдавна са приети от органи като Агенцията по обществено здраве на Англия като ефективен инструмент за отказване на цигарите и намаляване на вредата от тях върху общественото здраве. Пушачите намаляват и сме в очакване да има непросредствен ефект върху здравната картина в страната, така както се случва в Швеция“, казва проф. Игнатиос Икономидис, председател на научния форум.

Преминалите на алтернативи не се връщат към пушенето, което е обнадеждаваща стъпка в посока елиминирането на цигарите. Намаляването на вредата се случва независимо от това дали регулациите подкрепят този преход или не. Никотинът трябва напълно да бъде приет като нещо, което е приемливо за прием, така както правим с алкохола. Но трябва да имаме алтернативи, с които да намалим вредата – това е особено важно за хора със сърдечно-съдови и онкологични заболявания, които не могат да откажат цигарите въпреки опасността от бързо влошаване, категоричен е специалистът.

Швеция

„Има разлика между това, което властите правят и това, което трябва да се направи. Вземете за пример шведският снус – забранен е в ЕС, а е доказано работеща алтернатива на цигарите“, казва и кардиологът д-р Константинос Фарсалинос. Под 5% от хората в Швеция пушат и това е най-голямото епидемиологично проучване, което показва, че заболяванията като рак на белия дроб и инфаркти прогресивно намаляват, когато никотинът се приема по по-безопасен начин в сравнение с цигарите. Рискът на човек, който употребява снус, да получи инфаркт е същият като този при непушач, посочи д-р Фарсалинос.

Япония

От 19-20% преди 2015 г., днес в страната разпространението на пушенето намалява до 13%. Това показва статистиката след навлизането на IOQS на пазара, като данните на Филип Морис Интернешънъл се потвърждават и от Националното проучване за здраве и хранене.

„В Япония има безпрецедентен спад на продажбите на цигари. Повишаването на продажбите на IQOS e пряко свързано с понижаването на продажбите на цигари и по-малкото разпространение на пушенето“, каза Ондрий Кумал, директор External Affairs в компанията.

93% от хората са били редовни пушачи, когато са започнали да употребяват IQOS. Днес 84% от потребителите не пушат, а двойната употреба в комбинация с цигари намалява. Тези данни доказват колко успешен метод за отказване на цигарите са бездимните алтернативи, казва още Кумал.

Според проучване, цитирано от гръцкия проф. Игнатиос Икономидис, след време 30% от хората спират да използват и алтернативи и не се връщат към цигарите. По негови данни 50% от хората, коти са преминали на нагреваеми изделия, са намалили количеството на стиковете тютюн, които използват до под 10 на ден.

Къде е България?
От години България е на второ място в ЕС по процент пушачи от населението си веднага след Гърция. У нас те са 38% и това е категорично свързано с огромния брой хора с хронични заболявания, сочи медицинската статистика.

„В нашето проучване в България установихме, че 4,4 млрд. лева от обществените разходи за здравеопазване могат да бъдат спестени в най-оптимистичния сценарий, в който половината от пушачите преминат на нагреваеми тютюневи изделия“, каза българският представител на форума – икономистът Аркади Шарков. Експертът по обществено здраве изследва как намалената вреда би повлияла на обществените разходи още миналата година. Препоръките след анализа сочат, че различните цени на цигарите и продуктите с намалена вреда съобразно риска биха могли естествено да подтикнат потребителите да изберат алтернативите, смятат експертите.

По-малкият риск трябва да има по-малък акциз. Пазарът е чувствителен на промяната в цената на продуктите, особено в този момент, каза още Шарков. Според него моментната ситуация – инфлация и криза, кара хората да правят неща, които не са здравословни за тях. „Ако си спрял да пушиш, може да пропушиш отново“.

Анализаторите смятат, че промяната на поведението на пушачите и спестяването на обществени разходи може да има по-добър резултат с прилагането на ценовия инструмент. Пушачите биха предпочели да намалят средствата за тютюневи продукти, но в същото време да намалят и вредата върху здравето си.

Крайната цел е свят без дим, но трябва да обмислим преразглеждане на нашите стратегии, за да подобрим резултатите. Онези пушачи, които не успяват да спрат цигарите, не трябва да бъдат оставяни. Стратегиите за намаляване на вредите трябва да се насърчават при пушачи, които са положили много усилия, но не са успели да спрат, посочиха още експертите на Петия научен форум, посветен на намалената вреда.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!