Горещи новини

Кое е най-самотното и уединено място на планетата?

-18:10-Razloginfo.com

Живеем в такъв свят, че няма как поне веднъж да не сте си казвали – “искам да се озова на най-самотното и уединено място на Земята!” Всички ние понякога искаме да избягаме от ежедневния стрес и да се пренесем на място, където да сме абсолютно сами.И ако понякога се изразяваме с “най-самотното място” в метафоричен смисъл, този израз има и своя буквален такъв.

Това е т.нар. Пойнт Немо, наричан още полюсът на недостъпността.

Това място представлява географска точка в Тихия океан. Гледайки името му, спокойно можете да си направите асоциация и с Капитан Немо – паметния герой на френския писател Жул Верн.

Как можете да се озовете в Пойнт Немо? Не е никак лесно, трябва да отбележим. За да се озовете на това място, нужно е да изминете точно 2689 километра от най-близко намиращата се суша. В конкретния случай, това са островите Моту Нуи, Дюсие и Махер, в зависимост от посоката.

Ако искате да прекарате малко време на брега на Пойнт Немо, докато се любувате на вълните, бидейки напълно сами, ще трябва да ви разочароваме. На Пойнт Немо няма суша, тя се намира насред Океана. Е, ако се качите на някой кораб и минете точно оттам, вероятно ще можете да се похвалите, че сте посетили точката.

В случай, че все пак се озовете на Пойнт Немо, най-близките до вас хора няма да се намират на Земята. Как така? Ами в случая става дума за астронавтите от борда на Международната космическа станция. Тя се придвижва на едва 400 километра над земната повърхност, поради което те ще бъдат най-близко намиращите се до вас хора в света за този момент. Освен някой друг заблуден моряк в близост, разбира се.

Тук ще попитате – добре де, ами ако искаме да отидем на някое подобно отдалечено място, но все пак със земя и суша?

В такъв случай можете да се насочите, например, към архипелага Тристан да Куня. Той е едно от най-добре скритите места на планетата, където все пак живеят някакви хора. Гордо наричащ се “най-отдалеченият остров на Земята”, Тристан да Куня е дом на почти 300 души.

Най-близко населеното място до него се намира на около две хиляди километра, поради което определено трябва да се сдобиете с кораб или самолет, ако искате да живеете там. Както се казва, не се знае кога ще ви се наложи да се разходите по спешност до цивилизацията.

Е, това са две интересни предложения за хората, на които просто им е писнало от всичко и всички. Нима има човек, който да не си е мечтаел за подобно откъснато от света кътче? Друг е въпросът, колко от нас биха издържали да обитават подобно място в дългосрочен план. Никога не се знае, кога цивилизацията отново ще започне да ни липсва.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!