Горещи новини

Кодексът на Ур-Наму – най-старите писмени закони

| 20:42

Някои от най-ранните закони, отнасящи се до престъпления и нарушения, както и наказанията за тях, произлизат от древността в Близкия Изток. Шумерите, вавилонците, асирийците, еламите, хуритите, всичките са имали свои закони. Сред тях, кодексът на Хамурапи вероятно е най-известният, но има много други подобни, които го предшестват.Най-ранният законник от Месопотамия е кодексът на Урукагина, писан през 24-и век пр.Хр. Досега не са открити оцелели плочки от този кодекс, но знаем за него от препратки в други древни текстове. Най-старите оцелели до днес писмени закони са тези на Ур-Наму, които предхождат тези на Хамурапи с 300 години. Макар да се появяват под управлението на цар Ур-Наму от Ур (2112-2095г.пр.Хр.), някои учени смятат, че всъщност са издадени то сина му Шулги, след смъртта на Ур-Наму.

Първото копие на кодекса е открито на две части в Нипур и е преведено от Самюел Креймър през 1952г. Поради нарушената му цялост, само въведението и 5 от законите са различими. Още плочки са открити в Ур и преведени през 1965г, с което се разкриват 30 от 57-те закона. Друго копие откриват в Сипар, където са описани вариации на законите.

Кодексът започва с въведение, което описва как Нана, богът Луна, е избрал Ур-Наму за цар на Ур, помогнал му е да победи град Ларса и му е дал законите, под които всички негови поданици са смятани за равни, независимо от социалния им статус, „така че сиракът да не падне жертва на богатия, вдовицата да не падне жертва на могъщия, човекът с един шекел да не падне жертва на онзи с 60“.  Законите са оформени в структура „ако, тогава“, каквато следват всички следващи кодекси. Например: „Ако мъж се разведе с първата си жена, той трябва да й плати една мина сребро.“ и „Ако мъж, по време на спречкване, счупи крайника на друг мъж, трябва да му плати една мина сребро.“

Почти всички престъпления се наказват с глоби, включително нападенията, вместо да се разчита на принципа „око за око“, както е в по-късните вавилонски закони. „Ако мъж избие зъба на друг мъж, той трябва да му плати два шекела сребро“.

Убийството, кражбата, изневярата и изнасилването обаче са се смятали за тежки престъпления и са се наказвали със смърт.

„Ако мъж убие, тогава той трябва да бъде убит.“ Или „Ако съпругата на мъжа задиря друг мъж и спи с него, той трябва да я убие, но ще бъде свободен.“

Кодексът ни дава поглед към социалната структура по време на третата династия на Ур, както и ни позволява да научим какви са били значимите проблеми по онова време. Под царя всички членове на обществото са принадлежи на една от две класи – свободни хора или роби. Синът на свободния човек е наричан думу-нита до сватбата си, след което става „младеж“ (гурус). Жената (минус) става от дъщеря (думу-ми) съпруга (дам), а когато надживее съпруга си е вдовица (ну-ма-су) и може да се омъжи отново.

Кое е бил Ур-Наму?

Ур-Наму е основоположника на третата шумерска династия на Ур в южна Месопотамия след като 200 години властват акадци и гутеи. Акадската империя владее Месопотамия от 2334 до 2089г.пр.Хр., докато не е победена от гутеите, които идват от планините Загрос. Те обаче се оказват неумели владетели. Като необразован и номадски народ, гутеите не развиват земеделието, не водят записки и позволяват региона да бъде опустошен от глад и невиждани цени на основните храни. В крайна сметка са победени от коалиция владетели от Урук и Ур, а Уту-Хенгал от Урук се обявява за първият истински шумерски цар.

На седмата година от царуването си, Уту-хенгал загива трагично в инцидент и е наследен от зетя си, управника на Ур, Ур-Наму, който основава третата династия на Ур.

Ур-Наму се доказва като цар-войн, след като смазва владетеля на Лагаш в битка, убивайки го със собствените си ръце. След тази битка той си печели титлата „цар на Шумер и Акад“.

Превъзходството му над нео-шумерската империя се затвърждава с известния кодекс на Ур-Наму, вероятно първите подобни закони в Месопотамия след онези на Урукагина от Лагаш векове по-рано.

Ур-Наму е отговорен и за построяването на множество зикурати, включително Големият зикурат на Ур.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!