Горещи новини

Кога се налага да намалите кафето?

-9:55-Razloginfo.com

Между зимата и пролетта менюто е по-бедно на плодове и зеленчуци, снабдяването на организма с витамини чрез храната намалява

Ако пиете много кафе, ще ги снижите допълнително. Кофеинът е един от най-известните антивитамини.

Тези съединения по своя химичен състав много приличат на витамините, но въпреки това се явяват напълно противоположни вещества. Те участват в химична реакция и намаляват или унищожават полезния ефект на витамините.Доказано е, че кофеинът пречи на усвояването на витамин С и витамините от група В. За да се намали вредното му действие, се препоръчва кафе да се пие поне час, час и половина след хранене.

Заради антивитамините е добре плодовете и зеленчуците да се ядат веднага след като са нарязани или обелени. Например повърхността на разрязаната ябълка потъмнява – това се дължи на отделянето на фермент, който окислява витамин С и го прави неактивен. Същото е със зелената салата – нарязана, тя трябва веднага да се изяде, защото с времето витамините значително намаляват. Само 15 минути са необходими, за да спадне чувствително количеството витамин С в тиквения сок, а в зелето той се разрушава за 35 минути.

С комбинацията от храни също трябва да се внимава заради антивитамините. Положителните качества на витамин В1 се унищожават от тиаминазата – вещество, съдържащо се в много сурови храни, например в рибата, спанака, вишните, чая. Соята пък неутрализира витамин Е.

Източник: popantofi.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!