Горещи новини

Кога е изпратен първият SMS?

-19:20-Razloginfo.com

В днешно време дотолкова сме свикнали с телефоните си, че не можем да си представим да излезем от дома си, без мобилният ни да е с нас – зареден на 100% и по възможност с мобилен интернет. Една от първите играчки на децата, въпреки че не одобряваме особено тази практика, е телефонът на мама и изобщо не е рядко срещана гледка малчуган, който още не се справя добре с говора, но за сметка на това е овладял не една и две мобилни игри.Идеята е, че телефоните са съществена част от живота на всеки човек. Благодарение на разнообразните мобилни приложения вече можем да осъществим връзка с хора от всяка част на света, без това да ни струва нито една стотинка – или най-много месечната такса за безжичен интернет.

Поколението, родено след 2010 година, няма да има представа какво означава общуване по стационарен телефон и вероятно няма да разбира изрази като „призвъни/клипни“. Защото днес мобилните телефони са един малък свят, който се побира във всеки джоб.

Кога обаче започва всичко?

През далечната 1982 година Европейската конференция на пощенската и телекомуникационна администрация CEPT Group одобрява план, според който всички услуги, предоставяни от обществените иннформационни мрежи, могат да бъдат достъпни и за мобилните апарати. Това води до обединяването на група инженери, които започват да работят върху идеята за SMS, поставяйки граница от 160 символа.

Едва през 1992 година обаче, първото съобщение става факт. На 3 декември тестовият инженер Нийл Папуърт изпраща SMS чрез комютъра си до мобилния Orbitel 901 на своя приятел Ричард Ярвис, пишейки „Весела Коледа“.

Любопитно е, че най-напред съобщенията са предвидени като начин за изпращане на информация за проблеми в мобилната мрежа на абоната, което ги прави вторичен продукт и първоначално се предлагат безплатно. По-късно обаче се оказва, че са първенци в приходите на мобилните оператори.

С навлизането на смартфоните и мобилният интернет, с който разполага почти всеки потребител, както и разнообразните приложения за изпращане на съобщения, SMS-ите останаха на заден план. Apple например предлагат услугата iMessage, която дава възможност за изпращане на безплатни съобщения от един iPhone на друг. Много мобилни оператори също включват пакет безплатни SMS-и към мобилните си планове. Но въпреки това, масовите потребители в момента използват Messanger, Viber или WhatsApp, защото приложенията дават възможност за безплатни телефонни и видео разговори, бързо изпращане на файлове и какво ли още не. Ние обаче винаги ще помним трепета, с който изпращахме и получавахме SMS-и, пишейки ги на клавиатура от 10-ина бутона и натискайки ги по няколко пъти, за да достигнем до желаната буква. Спомняте ли си?

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!