Горещи новини

КНСБ иска мораториумът да падне още от 1 март

-17:57-Razloginfo.com

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата да бъде отменен още от 1 март, а не от 1 април – за това настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Премиерът обеща, че може и по-рано да се свали мораториума. Аз силно се надявам, че вече като има избран  председател на КЕВР и нови комисари, тъй като това беше едно от условията, и нови шефове на „Булгаргаз“, на БЕХ, да се сложи на масата, какво може да се направи, за да се озапти –  да го наречем така, увеличението на цените за бита. И от 1 март този мораториум да отпадне. Не виждам защо трябва да стои до 1 април. Защото това всъщност създава огромно и финансово и друго напрежение в много системи – мрежовите оператори ЕСО и ЕРП-тата и не само“, категоричен е той.

Според КНСБ за следващия отоплителен сезон трябва да бъде удвоен обхватът на хората, които получават енергийни помощи. Димитров припомни, че по данни на Евростат, над два милиона български домакинства не могат да поддържат жилищата си достатъчно топли, а в момента едва 15 процента от тях са на енергийно подпомагане.

„Поне 600-700 000 лица и семейства и това трябва да бъде заложено в новия бюджет. Трябва да бъде увеличена и сумата поне с инфлацията. По наши разчети само ако се удвоят семействата и лицата при запазване на размера трябват 140 млн. Ако се пипнат и размера, сигурно още 20-30 млн. трябва да бъдат добавени, нещо, което не е непосилно“, каза Димитров.

Източник: marcia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!