Горещи новини

Кметът на Белица на среща на върха в Атина

| 21:42

Кметът на община Белица Радослав Ревански участва в срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40, която се провежда в Атина от 22 до 24 януари 2023 г.Поканата за работната среща е от кмета на община Атина Костас Бакоянис.

България се представлява от кметовете на София, Пловдив, Бургас, Кърджали, Белица, Карнобат, Велико Търново, Димитровград и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Във форума в гръцката столица участват около 80 кметове на общини от Балканите. Програмата предвижда отчет за дейността за една година от учредяването на Мрежата. Ще бъдат приети Стратегически документ за градска дипломация и План на Мрежата.

По време на срещата се очаква градоначалникът на Белица да проведе двустранни срещи с кметовете на Атина и Истанбул.

„B40 е организация, която събира общините от Балканите и се радвам, че Белица, макар и малка община, може да бъде рамо до рамо графове като Истанбул, Атина, Тирана. Убеден съм, че чрез тази организация на Балканите можем да спомагаме за сближаването на градовете и народите от съответните държави. Въпреки историческите наслагвания от противопоставянето и войните, дори тук на Балканите тази инициатива ще спомага за поддържане и отстояване на демократичните принципи и идеали, защото виждаме, че демокрацията не е нещо извоювано завинаги, а трябва да се отстоява постоянно“, заяви кметът Радослав Ревански.

Организацията на балканските градове, която обединява общини от 11 държави, беше създадена  през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу.

Учредители  са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!