Горещи новини

Китай атакува Европа с атрактивен седан на ток

-17:14-Razloginfo.com

Китай разчита силно на развитието на електрическите автомобили от известно време, но все още не е започнал да продава свои модели в Европа. Това обаче е на път да се промени със седана Xpeng P5, който предлага високи технологии и богато оборудване на много конкурентна цена.Дължината на Xpeng P5 е 4800 мм, а разстоянието между двете оси – 2770 мм. Дизайнът на седана е модерен, като прави впечатление ниският аеродинамичен коефициентът – 0.223, който е и една от причините за пробега на модела – между 460 и 600 км по цикъла NEDC.

Интериорът е вдъхновен от колите на Tesla, като в него основна роля играе 15,6-инчов вертикален дисплей със собствена операционна система – Xmart OS 3.0. Тя може да се управлява с гласови команди и позволява трансформирането на кабината в в киносалон, като изображенията се прожектират върху навит екран, монтиран на покрива.

Пред водача е поставен 12,3-инчов приборен панел, на който се появява информация за движението на електромобила. В оборудването на седана влизат още система за автономно шофиране, която работи с 12 ултразвукови сензора, 13 HD-камери и 5 радара.

Всъщност Xpeng вече пристигна в Европа, като продава в Норвегия друг свой модел – спортният седан P7, който беше представен още през 2019 година. Сега китайците подготвят и европейска версия на P5, за да може тя да отговаря на вкусовете на потребителите на Стария континент. Първоначално тя ще бъде без автопилот, тъй като неговият софтуер трябва да се адаптира, за да може да използва карти от различните държави.

В Китай продажбите на Xpeng P5 вече стартираха, като цените на седана варират от 24 500 до 34 80 долара. Според информациите, в Европа те ще започват от 30 000 евро, което изглежда доста примамлив вариант, като се имат предвид оборудването и пробега на електромобила.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!