Горещи новини

Китайски учени са открили вода в образци от лунна почва

| 16:01

Учени от Китай са открили вода в образците от лунна почва, която беше донесена на Земята през декември 2020 година от апарата „Чанъе-5“. Това съобщава агенция Синхуа като се позовова на  резултати от изследованията, публикувани в списание Science Advances.Както се посочва  в материала, според оценките на учените, в образците се съдържат 120 милионен дял (ppm) вода. Също така се отбелязва, че водата се е  появила в лунната почва най-вече благодарение на слънчевия вятър /поток от заредени частици (т.е. плазма), който се изхвърля от горните слоеве на атмосферата на звезда. Когато източникът му е звезда, различна от Слънцето, той също бива наричан звезден вятър/.

На 24 ноември 2020 година от космодрума Венчан на остров Хайнан беше изстреляна ракетата носител „Чанчжен-5“, с която беше пренесен на Луната апарата „Чанъе-5“. На 17 декември същата година капсулата „Чанъе-5“ успешно се приземи на територията на автономния район Вътрешна Монголия в северната част на страната, като апаратът достави на Земята 1731 грама образци от лунна скала. Разстоянието от 383 000 километра се изминава за около три денонощия.

Китай стана първата за последните 44 години държава, която осъществи мисия, която донесе геологически материал от повърхността на Луната. Последната доставка бе през 1976 г. от съветския космически апарат „Луна 24“. Тази успешна мисия на „Чанъе-5“ направи азиатската страна едва третата след САЩ и Съветския съюз, която е донесла на Земята лунен материал.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!