Горещи новини

Китайски учени откриха как се е образувало нанофазното желязо на Луната

-19:33-Razloginfo.com

В своите проучвания на лунната почва, доставени на Земята от китайската сонда „Чанъ-5“, учените откриха надеждни доказателства за диспропорционалния произход на нанофазното желязо на Луната. Техните резултати бяха публикувани в четвъртък в сп. „Nature Astronomy“, съобщи Радио Китай.Изследователите от Института по геохимия, Китайската академия на науките и Университета за наука и технологии на Кунмин измерили валентните състояния на желязото в микрократерите на пробите и открили наличието на нанофазно желязо и неговата трета степен на окисление (Fe3+). Химическият състав на остатъчния ударен елемент показва, че е бил формиран от вторичен удар с ниска скорост върху лунния анортит. В статията учените посочват, че целият процес вероятно е бил доминиран от ударни събития без влиянието на слънчевия вятър.

Китайската сонда „Чанъ-5“ се завърна на Земята на 17 декември 2020 г. с 1731 г проби, предимно от скали и почва от повърхността на Луната.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!